ŠPIJUNSKA AFERA

Glavni protagonist javio se policiji, unaprijed platio sobu i nestao

S ‘Metsosom’ je otok napuštala mlada žena, a policija nije imala osnove da je zadrži u zemlji
This undated handout image courtesy of the US Attorney's Office, Southern District of New York shows Canadian Christopher R. Metsos. Cypriot authorities are hopeful they will soon re-arrest a key suspect in the Russia-US spy scandal after the alleged Kremlin paymaster jumped bail, the justice minister said on July 1, 2010. AFP PHOTO/HO/US Attorney's Office, Southern District of New York
 AFP

LARNACA - Lažni Kanađanin “Christopher Metsos”, koji je trenutačno u bijegu, bio je lociran u turističkom gradu Larnaci, na grčkom dijelu Cipra, i priveden na temelju Interpolove tjeralice.

Protagonist serijala Ruski špijuni, jedini koji se pokazao sposobnim agentom, imao je i puno sreće. Pobjegao je nakon puštanja uz jamčevinu.

Bio je kao muha na zidu

FBI ga optužuje da je bio glavni kontakt špijunskoj mreži: prenositelj naloga, isplatitelj honorara, dostavljač lažnih dokumenata. Bio je školski primjer špijuna, poput muhe na zidu, kažu svjedoci.

- Djelovao je obično i prosječno. Mirno je odgovarao na pitanja. Izgledao je kao da mu nije jasno zašto je pozvan na sud - izjavio je odvjetnik Michaelis Papathanassiou koji ga je zastupao na saslušanju.

Sličan dojam imaju u hotelu u kojem je odsjeo. - Izgledao je i ponašao se kao tipičan turist. Pratila ga je lijepa žena, kratke smeđe kose, u 30-ima - naveli su recepcioneri koji su, u skladu s hotelskom praksom, ostali anonimni. Dva tjedna je par prolazio hotelskim predvorjem na putu za restorane i plaže. Barem se tako činilo. Kad je objavljena vijest o uhićenju skupine, “Metsos’” i pratilja bez puno su se buke odjavili i gotovo sjeli na avion za Budimpeštu.

Stavio znak ‘Ne smetaj’

No, zaustavljeni su, a kako nije bilo temelja za njeno uhićenje, pratilja je otputovala. “Metsos” nije paničario: platio je jamčevinu, predao putovnicu i vratio se u hotel. Prijavio se najbližoj policijskoj postaji, unaprijed platio hotel za dva tjedna, ušao u sobu i stavio znak “Ne smetaj”.

Ciparske vlasti tvrde da nisu znali da je špijun koji bi mogao imati više putovnica. Na tjeralici je, ističu, bilo naznačeno da ga se tereti za pranje novca i nezakonito djelovanje u SAD-u. No, mnogi vjeruju da su ciparske vlasti zažmirile na jedno oko zbog odličnih odnosa s Rusijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:43