SUTRA IDE PRED SUD

Glavni haški tužitelj: Nećemo optužiti Mladića za zločine u Hrvatskoj

Ratko Mladić je 16 godina izbjegavao pravdu i sada treba odgovarati za zločine za koje se tereti. Njegovi zločini razorili su cijele nacije, rekao je Brammertz
 AP

DEN HAAG - Ratko Mladić je 16 godina izbjegavao pravdu i sada treba odgovarati za zločine za koje se tereti, rekao je glavni haški tužitelj Serge Brammertz na izvanrednoj konferenciji za novinare u Haagu, javlja B92.

Brammertz je dodao da njegov ured ne namjerava proširiti optužnicu protiv Ratka Mladića na zločine u Hrvatskoj, uključujući i pokolj u Škabrnji. - Moj ured nema takvu namjeru - odgovorio je Bramertz na novinarsko pitanje namjerava li proširiti optužnicu za njegovu odgovornost za zločine u Hrvatskoj, posebice za pokolj u Škabrnji.

Brammertz je rekao da će se Mladić prvi put pred sucem pojaviti u petak, 3. lipnja u 10 sati. Zahvalio se nizozemskim službama sigurnosti na uspješno provedenom transferu Mladića u Scheveningen. Prema njegovim riječima, uhićenje i transfer Mladića u Haag je višestruko značajno. Tim činom Srbija je ispunila jednu od najvažnijih međunarodnih obaveza.

Govoreći o Ratku Mladiću, Brammertz je istaknuo kako je on bio najviše rangiran vojni vođa za vrijeme rata u BiH. Optužen je za svoje i sudjelovanje njegovih trupa u nasilnoj kampanji tijekom rata u BiH, a ti zločini su razorili cijele nacije.

SPECIJAL: Sve o uhićenju Ratka Mladića pročitajte ovdje

Za pitanje pravde, hapšenje i transfer Mladića u Haag je veoma važno jer potvrđuje da nitko ne može računati da neće biti kažnjen, kao i za žrtve jer je 16 godina dugo čekati na pravdu.

- Posljednjih mjeseci bili smo veoma kritični prema Srbiji zbog neuspjeha hapšenja Ratka Mladića i tražili smo napredak. Danas sa zadovoljstvom konstatiramo da je uhićen. Zahvaljujemo predsjedniku Borisu Tadiću i Akcijskom timu, sigurnosnim službama koje su doprinijele hapšenju. Zamolili smo vlasti u Srbiji da tako nastave jer želimo vidjeti i uhićenje Gorana Hadžića - izjavio je Brammertz.

Istaknuo je kako je danas podnijeta izmijenjena optužnica protiv Mladića, ali i kako još ne zna je li realno spajanje slučajeva Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Na pitanje hoće li će izmijeniti svoj izvještaj koji je poslao Vijeću nsigurnosti UN-a, o suradnji Srbije sa Haškim sudom, koji je negativan, Brammertz je rekao da izvještaj sada ne može biti izmijenjen, ali kako će on imati uvodno izlaganje pred Vijećem sigurnosti na kome će pohvaliti Srbiju zbog hapšenja Mladića. Dodao je da je siguran da će i UN to nesumnjivo učiniti, prenosi B92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:54