IZBORI U SJEDINJENIM DRŽAVAMA

Glasa se protiv Baracka Obame, a ne za republikance

Ove izbore karakterizira neobično šarenilo kandidata i više no ikad utrošenog novca
US President Barack Obama walks across the South Lawn of the White House in Washington on September 5, 2010 after arriving on Marine One. Obama spent the weekend at Camp David, the Presidential retreat. AFP PHOTO / Saul LOEB
 AFP

BOSTON - Hoće li ovo za demokrate biti pravi tsunami ili samo oluja koja će pomesti njihovu većinu u Kongresu suština je komentara koji su u američkim medijima objavljeni danas, na dan središnjih izbora u SAD-u. Oni se, po tradiciji, održavaju prvoga utorka u studenome, između dvaju predsjedničkih, i ovaj se put birači u svih 50 saveznih država izjašnjavaju o cjelokupnom sustavu Zastupničkog doma Kongresa (435 mjesta), 37 od 100 mjesta u Senatu, guvernerima u 36 država te dijelu lokalnih tijela vlasti.

Gospodarstvo prvo

Uz neobično šarenilo novih kandidata izniklih na valu desnog nezadovoljstva u vrijeme krize karakterizira ih i više nego ikada potrošenog novca te znatno veće sudjelovanje birača. Ankete govore da su oni ovoga puta naklonjeniji republikancima, ali ne zato što ih više cijene, već zato što su odlučili glasovati protiv stranke na vlasti. Također, da je njihova ključna briga ekonomija, a zatim obrazovanje, zdravstvena zaštita i imigracija. Sigurnosti i vanjske politike uopće nije bilo u kampanjama. Promjena je opet, kao i prije dvije godine, izborni moto, ali ovaj je put klatno otišlo na drugu stranu.

Iako će rezultati, dijelom zbog vremenske razlike između istočnog i zapadnog dijela zemlje, biti poznati tek tijekom sutrašnjeg dana, a zbog komplikacija na Aljasci sastav Senata možda tek za nekoliko tjedana, ispitivanja govore da će republikanci, zajedno s Tea Party kandidatima, najvjerojatnije preuzeti Zastupnički dom, i to s više od neophodnih 36 novih mjesta, koliko im je potrebno da osvoje većinu od 218 zastupnika.

Tijesna većina

Reutersova anketa na dan izbora govori da će dobiti čak 51 novo zastupničko mjesto. Šanse da osvoje i Senat mnogo su manje i tu se očekuje da demokrati zadrže tijesnu većinu od jednog do dva mjesta.

Dopisani kandidat

No, iznenadni preokret na Aljasci može znatno utjecati na rezultat. Tamo je aktualna senatorica i republikanska zvijezda u usponu Lisa Murkowski, pošto je na predizborima izgubila od Joea Millera, Tea Party kandidata kojem je podršku dala Sarah Palin, odlučila da se prijavi kao dopisani kandidat - onaj čije ime birači mogu dopisati uz dva postojeća na listiću. Propisi traže da se prvo utvrdi je li točno napisano ime kandidatkinje, a tek zatim slijedi brojanje glasova.

Tu je i pitanje roka od 15 dana u kojem moraju stići i listići onih koji su glasovali u odsutnosti, a potom i mogućnost žalbe kandidata. Sve bi to moglo Ameriku držati tjednima u neizvjesnosti.

Jasno, u slučaju da ni jedan od preostala dva kandidata ne dobije nedvojbenu većinu. Podjela u republikanskom taboru (ankete sada pokazuju po 32,5 posto glasova za L. Murkowski i J. Millera) u prvi je plan izbacila već otpisanoga demokrata Scotta McAdamsa koji ovom čudnom igrom slučaja ponovo ima šanse ući u Senat.

‘Obrazovat ćemo ove iz Tea Partyja’ ćemo obrazovati

Najnoviji razvoj događaja unutar konzervativnog tima, kao i neke prethodne najave republikanskog establishmenta u Kongresu da će pridošlice, posebno one iz Tea Partyja, nastojati “uputiti i obrazovati”, postavljaju i pitanje koliko će harmonična biti suradnja onih koji će osvojiti većinu u Zastupničkom domu. Iz mnogoljudnih država se otvara pitanje je li da sve - na primjer Kalifornija sa 37 milijuna stanovnika - i manje, kao Wyoming ili Delaware, s oko pola milijuna, imaju isti broj senatora - dva.

Ako bi republikanci i u Senatu osvojili većinu , bilo bi to tek četvrti put u poslednjih stotinu godina da stranka vladajućega predsjednika izgubi cijeli Kongres usred prvog mandata. To se dogodilo demokratu Harryju Trumanu 1946., republikancu Dwightu Eisenhoweru 1954. i demokratu Billu Clintonu 1994.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:33