PREDSJEDNIK ITALIJE

Giorgio Napolitano najavio ostavku

 Getty Images

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano rekao je u srijedu u tradicionalnu obraćanju naciji da se planira uskoro povući s dužnosti čime je premijera Mattea Renzija stavio pred dosad najteži politički izazov u deset mjeseci otkako je preuzeo dužnost.

"Planiram se povući, podnijeti ostavku kako to dopušta ustav", rekao je 89-godišnji predsjednik u televizijskom obraćanju na ispraćaju stare godine.

Renzi će sada morati pronaći prihvatljiva kandidata u složenu procesu biranja novog predsjednika, ističe agencija Reuters.

Napolitano, koji je kazao da mu je sve teže obavljati dužnost s obzirom na godine, pozvao je parlament da u miru izabere njegova nasljednika.

"Bit će to dokaz zrelosti i odgovornosti u interesu naroda", rekao je Napolitano, prenosi agencija Ansa.

U govoru što ga je dio talijanskih političara pozdravio, a dio kritizirao, predsjednik se dotaknuo niza izazova koji stoje pred nacijom, napose na problem nezaposlenost mladih. Pozvao je na reformu parlamenta, na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije koja je "korodirala" talijansko društvo i apelirao na sve da rade za dobrobit zemlje.

"Moramo to učiniti zajedno, civilno društvo, država, političke stranke bez iznimke", rekao je Napolitano.

Obratio se svim građanima jer "od svakoga od vas može doći važan poticaj za obnovu i budućnost Italije", prenosi Ansa.

Talijanski šef države ima široke, ali labavo definirane ovlasti, uključujući imenovanje premijera, pravo stavljanja veta na zakone, dok svojom moralnom težinom može utjecati na rasprave o pojedinim političkim pitanjima.

Ako premijer Renzi ne uspije pronaći prihvatljiva kandidata kroz komplicirani proces izbora predsjednika, izložit će se sumnjama da je sposoban provesti gospodarske reforme i promjene ustava te izbornog sustava. To bi pak moglo potaknuti nagađanja o prijevremenim izborima, piše Reuters.

Napolitano, bivši komunist koji uživa ugled u Europi i Washingtonu oklijevao je prihvatiti drugi predsjednički mandat 2013., nakon što je proces konstituiranja vlade došao u pat poziciju. Napolitano je tada pristao preuzeti mandat, ali je najavio da neće odraditi punih sedam godina.

Mjeseci spekulacije o njegovim potencijalnim nasljednicima iznjedrili su nekoliko imena pa se spominju predsjednik Europske središnje Banke Mario Draghi i sadašnji ministar gospodarstva Pier Carlo Padoan.

Za izbor predsjednika potrebno je 1000 glasova, članova parlamenta i predstavnika regija. Taj izbor omogućuje nekoliko krugova tajnog glasanja i otvara široko polje za 'osvetničko glasovanje' kojemu može biti izložen Renzi jer je stvorio dosta neprijatelja otkako je preuzeo dužnost.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi, još bijesan na Napolitana zbog njegove uloge u rušenju Bersluconija 2011., inzistirao je da će njegova potpora širokim ustavnim promjenama koje se trebaju provesti ovisiti o tome uspiju li se dogovoriti o budućem predsjedniku.

Italija ima i iskustvo iz 2013., kada su kandidata odbacili članovi njegove vlastite stranke. To se dogodilo bivšem premijeru Romanu Prodiju kojega je kandidaturu odbacio 100 nezadovoljnih zastupnika iz njegove stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:25