NEPOZNATA RUTA

GDJE JE ZAPEO PUTINOV KONVOJ? Nitko ne zna kada će i kako kamioni pokušati ući u Ukrajinu

 AFP

Prvo su slali tenkove, raketne projektile Grad i bandite koji su pucali na Ukrajince, a sada šalju vodu i sol. Nema kraja ruskom cinizmu - rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk tijekom rasprave o dolasku ruskog humanitarnog konvoja. Naime, u utorak je iz okolice Moskve krenulo 280 kamiona, kako tvrdi Kremlj, natovarenih humanitarnim potrepštinama za ljude zatočene u dvama glavnim uporištima proruskih separatista, Donjecku i Luhansku.

No, Kijev se tom konvoju snažno protivi i na sve načine pokušava spriječiti njegov ulazak u Ukrajinu tvrdeći da se u njemu sigurno krije i pomoć za naoružane pobunjenike. Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov izjavio je pak jučer da njegova vlada neće pustiti na svoj teritorij “nikakav humanitarni konvoj”. No, konačna odluka, kad konvoj dođe na granicu - a to se očekivalo u srijedu navečer - neće biti tako laka. Naime, u cijelu se priču uključio i Crveni križ koji je ponudio pregled cijelog sadržaja konvoja kad dođe na ukrajinsku granicu.

FOTO: AFP

Dakle, ako ga se ne propusti, tada se vlada u Kijevu može naći pod optužbom da ne želi dozvoliti dostavu humanitarne pomoći ljudima kojima je vitalno potrebna. S druge pak strane, takav bi postupak mogao za Moskvu predstavljati casus belli te ga iskoristiti kao izgovor za vojnu intervenciju. A to je opet posljednje što bi Ukrajina željela. Naime, upravo je u utorak navečer objavljeno da su ukrajinske snage pod svoju kontrolu stavile četiri manja grada u blizini pobunjeničkih uporišta, od kojih je ključni grad Horlivka u kojem se nalazi željezničko čvorište. Dakle, sada ukrajinske snage pod svojom kontrolom imaju i tu komunikaciju.

Osim toga, poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski izjavio je kako je bitno smanjena vjerojatnost ruske intervencije u Ukrajini, čime je ublažio niz izjava posljednjih dana, uključujući i poljskog premijera Donalda Tuska, da je intervencija gotovo neminovna. Uzevši tu izjavu u obzir, Ukrajina bi, dakle, mogla mirno otvoriti svoje granice i uz kontrolu tereta. Ako je pak vjerovati izjavi ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, njegova je vlada prihvatila sve zahtjeve Kijeva. “Prihvatili smo pravac koji odgovara vlastima u Kijevu i na to da naši kamioni, dok se budu kretali kroz Ukrajinu, imaju registarske pločice te zemlje”, rekao je Lavrov.

FOTO: AFP

Dodao je i kako su pristali da se u konvoju nalaze predstavnici Međunarodnog odbora Crvenog križa, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i ukrajinskih vlasti.

Ako se pak sve navedeno potvrdi točnim, to bi doista značilo da je ruski predsjednik Vladimir Putin popustio i da mu je stvarno cilj pokazati ljudima u Donjecku i Luhansku da Rusija misli na njih (jasno, to bi moglo pozitivno utjecati na njihov moral i otpor). U konačnici to bi značilo da on zapravo traži model kojim se nastoji što više izvući iz ukrajinske krize i, zapravo, njegov značajan poraz. Dolazak konvoja u Donjeck kod kuće bi se u Rusiji opet moglo propagandno iskoristiti za napad na Ukrajinu i pomalo graditi priču o potrebi da se ta zemlja pusti na miru. No, kako vole reći britanski političari, ruskom se medvjedu nikad ne treba vjerovati.

FOTO: AFP

Inače, ukrajinski premijer Jacenjuk izjavio je i kako nema potrebe za slanje konvoja jer je Kijev primio 6 milijuna dolara od zemalja Zapada koji su namijenjeni samo za poboljšanje stanja u dijelovima zemlje pogođenim krizom. No, dodao je Jacenjuk, vitalno nužna dobra šalju se samo na “oslobođena područja”. A Donjeck i Luhansk to još nisu. Prema podacima UN-a, u četiri mjeseca sukoba u Ukrajini poginulo je 2086 ljudi.

Dio kamiona u Voronježu, dio ih krenuo prema jugu

Prema posljednjim informacijama, u trenutku objave ovoga članka dio kamiona iz konvoja i dalje je bio u ruskom gradu Voronježu, u relativnoj blizini granice s Ukrajinom, dok ih je dio krenuo prema jugu. No, nije jasno kojom bi točno rutom trebali ući u Ukrajinu niti kada će se upustiti u pokušaj prelaska granice. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:35