KUSINA DAVNA OTKRIĆA

Gadafijev donedavni suradnik: On vam je lud. I pije vodu iz posudica za pranje ruku pri ručku

Libijski je časnik za vrijeme obuke u Velikoj Britaniji zamrzio tu zemlju i zapadnu kulturu

LONDON - Moamar Gadafi ne voli Veliku Britaniju zato što su ga ondje kao mladog časnika na dodatnoj obuci maltretirali. No, to nije tvrdnja nekog od britanskih obavještajaca, već zaključak nikoga drugoga nego donedavno jednog od najbližih suradnika libijskoga diktatora, a sada prebjega upravo u Britaniju, Muse Kuse.

Politički lider

Kako navodi britanski Mail on Sunday, on je u drugoj polovici 70-ih godina prošloga stoljeća na sveučilištu u Michiganu u Sjedinjenim Državama bio na školovanju i tamo napisao studiju “Politički lider i njegovo društveno okruženje, Moamer Gadafi, libijski vođa”.

Za potrebe te studije od 226 stranica (koju je Kusin mentor na kraju odbacio navodeći da je riječ o hvalospjevu pa Kusa nije mogao nastaviti studij do doktorske titule) Kusa je uspio nagovoriti ljude bliske Gadafiju da razgovara s njim. Ti razgovori, a vjerojatno i sama studija što ju je Gadafi, koji tečno govori engleski, vjerojatno pročitao, bili su propusnica koja je Kusi otvorila vrata najužega pukovnikova kruga. Posljednji su razgovor obavili 1978., a Kusa je samo godinu dana nakon toga postao ambasador u Velikoj Britaniji, pa šef moćne tajne službe, a zatim i ministar vanjskih poslova.

Duboko razočaran

Gadafi je u Veliku Britaniju došao u travnju 1966., pošto je završio libijsku vojnu akademiju. London je, naime, nastojao održati što bolje odnose s tadašnjim kraljem Idrisom. No, Gadafi je, prema onome što navodi Kusa, bio duboko razočaran Britanijom. Kad se iskrcao iz zrakoplova, prvi mu je problem bio kad se carinski službenik, koji je pregledavao njegovu prtljagu, nabo na iglu i reagirao “vrlo burno”.

“Sa sobom sam nosio iglu jer je ona važna za svakog vojnika”, rekao je pukovnik Kusi. Nakon toga je proveo noć u hotelu, a zatim s ostalim libijskim kolegama poslan u neimenovanu vojnu bazu. “Ondje smo se sreli s britanskim bojnikom norveškoga podrijetla. Pokazao se klasičnim britanskim kolonijalistom.

Stalno nas je ispitivao o našim nacionalnim osjećajima. A bilo je očito da mrzi Arape te da su ga interesirale naše reakcije. Usto, naglašavao je strašne teritorijalne tendencije”, ispričao je Gadafi. Sve mu je to bilo toliko mrsko da se naprosto pretvarao kako ne razumije engleski. “Danima smo trpjeli zlostavljanje i uvrede, sve dok napokon nismo napustili bazu.

Bez noćnog života

U drugoj je bilo braće iz Jemena, Iraka, Saudijske Arabije pa smo formirali snažnu grupu”, pričao je pukovnik. No, budućem se libijskom vođi nije svidjela ni britanska kultura. Klonio se noćnog života i svega što su kasne šezdesete godine mogle ponuditi. Priznao je čak i da je znao otići do Piccadillyja odjeven u arapsku odjeću kako bi se ondje potvrdio.

“No, nikad nisam istraživao noćni život Londona”, tvrdio je pukovnik, ističući kako su on i njegove kolege slobodno vrijeme radije provodili na selu. “Zapadna nas je civilizacija počela apsorbirati, mi smo postajali introvertirani, a to je u suprotnosti s našim vrijednostima”, zaključio je Gadafi.

Tri godine poslije izveo je državni udar, iz zemlje otjerao sve britanske vojne snage i ubrzo postao sponzor Irske republikanske armije (IRA). No, Mail on Sunday domogao se i dosad nepoznatih arhivskih dokumenata koji potvrđuju da je njegov dolazak na vlast iznenadio Zapad.

Nema lijepih riječi

Velika Britanija odmah je počela konzultacije sa susjednim zemljama čiji lideri za njega nisu imali lijepe riječi. Posebno kad je riječ o njegovu mentalnom zdravlju. Jordanski kralj Husein izjavio je, primjerice, kako je riječ o ozbiljnom luđaku. Nakon dolaska na vlast, uslijedio je niz Gadafijevih gafova. Na konferenciji u Rabatu u prosincu 1969., tri mjeseca nakon što se dokopao vlasti, Gadafi je popio vodu iz posudice koja služi za pranje ruku te se posvadio sa saudijskim kraljem Faisalom i tuniskim predsjednikom Harijem Boumedienom.

Saleh misli isto

I jemenski ga je predsjednik Saleh proglasio “ludim”. Iz Šri Lanke je pak potvrđeno da je Gadafi postao idol tinejdžericama u toj zemlji. “Njegov način odijevanja učinio ga je stvarnim seksualnim simblom u ovoj zemlji”, stoji u izvješću.

Kus-kus, i to s devinim mesom

KIJEV - Nakon što je cijeli svijet doznao, na temelju dokumenta koje je objavio WikiLeaks, da Gadafi nikamo ne putuje bez svoje ukrajinske medicinske sestre Galjine Kolotnjicke, oglasila se u ukrajinskim medjima i druga sestra. Oksana Baljinska također je radila u Tripoliju i Gadafi joj je dopustio povratak nakon početka napada na Libiju.

Ona sada tvrdi da Kolotnjicka nije bila prva medicinska sestra, već da je tu čast imala Srbijanka imenom Draga. Odbacila je tvrdnje da je Gadafi bolestan kao i nagađanja da ima visok krvni tlak. Gadafi, ističe, nije izbirljiv što se tiče hrane. “Voli kus-kus s ovčetinom ili mesom kamile, ali, kao i svi Libijci, voli talijansku kuhinju, posebno paštu”, rekla je Oksana.

Teške borbe za Ajdabiju

Pobunjenici su jučer vodili teške borbe sa snagama lojalnim libijskom diktatoru Moameru Gadafiju u Ajdabiji, važnom prometnom raskrižju.

Libijska je vlada, pak, ustvrdila da je jučer srušila dva helikoptera koji su navodno pripadali pobunjenicima te da je time “obavila svoju zadaću provedbe zone zaštite letenja”. No, ta izjava nije potvrđena. NATO je, pak, objavio da su njegovi zrakoplovi prepratili MiG 29 koji se podigao iz baze pod kontrolom pobunjenika.

Stanje u Misrati, gradu na zapadu koji i dalje pruža otpor Gadafiju, još je teško. U gradu traju teške borbe, a prema nekim informacijama u borbama u subotu i nedjelju poginulo je 30 ljudi. NATO tvrdi da je na prilazima gradu uništio 17 tenkova, te nekoliko kod Ajdabije.

Jučer se očekivao dolazak izaslanstva Afričke Unije koje vodi predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma. Uz njega su i predstavnici DR Konga, Mauritanije, Malija i Ugande. Izaslanstvo se nada da će moći upostaviti pregovore dviju strana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 17:26