TRAŽE POMOĆ

Gadafijeci protivnici: On koristi oklijevanje svijeta. Tražimo vojnu intervenciju Zapada!

Čelnici pobunjenika pozivaju Zapad na vojnu intervenciju protiv libijskog vođe Gadafija
 AFP

TRIPOLI - Snage Moamara Gadafija nastavile su tijekom jučerašnjeg dana napredovanje na istoku zemlje, sve se više približavajući Bengaziju, glavnom uporištu pobunjeničkih snaga čiji čelnici upozoravaju međunarodnu zajednicu da samo njihova vojna intervencija može spriječiti pokolj nad libijskim civilima.

Nakon što je državna televizija objavila da su prorežimske snage zauzele grad Ajdabiyu, smješten oko 200 kilometara sjeveroistočno od Bengazija, jučer su pobunjenici demantirali da je njihov otpor u tom gradu potpuno uništen.

Gađali i Misuratu

Kako je izvijestila agencija Associated Press, Ajdabiya je jučer bila pod artiljerijskom vatrom, što znači da u njoj još ima naoružanih pobunjenika. Međutim, sve govori u prilog tome da su Gadafijeve snage pred ulazom u taj grad, što bi im otvorilo sve puteve prema Bengaziju. Osim Ajdabiye, Gadafijeve su snage jučer gađale i Misuratu, jedino preostalo pobunjeničko uporište na zapadu zemlje.

U samom Bengaziju stanje je jučer bilo napeto, ali tiho, nakon što su u noći s utorka na srijedu pobunjenici ispaljivali artiljerijske salve “proslavljajući” informaciju da je Gadafijevo sklonište u Tripoliju bilo gađano. Pucnjava je trajala do jutarnjih sati, iako je ta informacija uskoro demantirana. Čelnici pobunjenika pozivali su jučer Zapad na vojnu intervenciju protiv Gadafija.

Širi se ljutnja

- Ljudima je dosta i nestrpljivo čekaju potez međunarodne zajednice. Gadafi iskorištava oklijevanje međunarodne zajednice i naši su ljudi bijesni zato što i dalje neometano koristi oružje protiv nas - rekao je Saadoun al-Misrati, jedan od glasnogovornika pobunjeničkih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:42