NASTAVAK BITKI

Gadafi se i dalje bori za naftne pogone u Bregi

 AFP

TRIPOLI - Libijsko zrakoplovstvo lojalno Moamaru Gadafiju i danas je nastavilo intenzivno bombardirati Bregu i Ajdabiju, gradove koji nadziru pobunjeničke snage i za koje se trenutačno vodi žestoka bitka koji mnogi već označavaju kao početak građanskog rata u toj državi.

Pobunjenici su jučer u protunapadu opet preuzeli nadzor nad Bregom, gradom gdje su smještena važna naftna postrojenja i koji je samo par sati u utorak ujutro bio u rukama prorežimskih snaga, a u borbama je poginulo 12 pobunjenika koji su jučer pokopani u Bengaziju i Ajdabiji.

Gadafijeve snage od Brege ne odustaju, pa su tijekom današnjeg dana bombardirali oporbene položaje. Gađan je i grad Ajdabija, nedaleko od Brege, koji pobunjenicima daje logističku potporu u ljudstvu i naoružanju. Prema dosadašnjim izvješćima nema žrtava, a borba za istok države i njezinu obalu gdje su smještena ključna naftna postrojenja i dalje se nastavljaju.

Glavni grad Tripoli i dalje je u čvrstim rukama Gadafijeva režima, a iz njega stižu izvješća o policiji koja patrolira gradom i na licu mjesta ubija svakog čovjeka koji pokuša prosvjedovati protiv Gadafija.

Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu danas je potvrdio kako započinje istragu protiv Moamara Gadafija i njegovih najbližih suradnika zbog počinjenih zločina protiv čovječnosti. Kako je pojasnio tužitelj Luis Moreno-Ocampo, ICC ima konkretne informacije o zločinima oružanih snaga nad mirnim prosvjednicima i identificirao je pojedince koji su tim snagama zapovijedali.

“Među njima su Gadafi i njegovi najbliži suradnici, kao i njegovi sinovi”, rekao je Moreno-Ocampo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:16