TRAŽI SE IZLAZ ZA DIKTATORA

Gadafi: Prekinite napade Italija: Odlazi u egzil!

Gadafi se pismom obratio međunarodnoj zajednici tražeći da prestane s barbarskim napadima
 AP Photo/Alaguri

ZAGREB - “Zaustavite vašu barbarsku, nepravednu ofenzivu na Libiju”, napisao je u svom pismu sudionicima jučerašnje londonske konferencije o Libiji pukovnik Moamar Gadafi . U pismu, koje je objavila libijska državna agencija Jana, Gadafi traži da međunarodna zajednica “ostavi Libiju Libijcima. Vi činite genocid protiv miroljubivog naroda i zemlje u razvoju”.

Isti ste kao Hitler

U nastavku libijski diktator ističe kako “se čini da Europa i Amerika ne shvaćaju tu paklenu, barbarsku ofenzivu koja se može usporediti s Hitlerovom kampanjom kad je napao Europu i bombardirao Britaniju”. I jasno, ponovio je da se njegove snage zapravo bore protiv pripadnika al-Qa’ide.

No, interesantno je da je libijski diktator ipak pokazao interes za pregovore, ali pod uvjetima koje je iznijela Afrička unija. Naime, Gadafiju su u potpunosti leđa okrenule zemlje članice Arapske lige koje su podržale rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o zoni zabrane letenja, dok je Afrička unija na svom sastanku u Adis Abebi pozvala na trenutačni prekid neprijateljstava, suradnju relevantnih llibijskih tijela kako bi se olakšala doprema humanitarne pomoći i zaštita svih stranih državljana, uključujući afričke radnike.

I jasno, početak pregovora dviju strana uz prekid napada međunarodne zajednice.

Ne voli više Arape

Naime, u Afričkoj uniji sudjeluju sve zemlje tog kontinenta, a među njima ima zavidan broj onih čiji se čelnici ne razlikuju baš jako od Gadafija - spomenimo samo zimbabveanskog čelnika Roberta Mugabea. Stoga njihova agilnost i nije čudna.

No, teško da će taj prijedlog biti prihvaćen jer je sve jasnije da Arapi i Zapad zapravo žele pad Gadafija, ali ne žele da to toga dođe vojnom intervencijom.

Američki predsjednik Barack Obama je u svom govoru o Libiji, u kojem je u potpunosti opravdao vojnu intervenciju ponavljajući da SAD ne smije stajati po strani i promatrati zločine nad civilima, u utorak navečer po lokalnom vremenu izjavio i kako bi se “koalicija raspala da smo pokušali srušiti Gadafija silom”.

Stoga nije ni čudo da se pred sam početak londonske konferencije pojavila informacija da se sve otvorenije raspravlja o traženju opcije kojom bi se Gadafiju omogućio odlazak u egzil, dakle neka vrsta odstupa bez poraza (naravno, pratili bi ga i njegovi najbliži suradnici, uključujući i obitelj).

Podrška Španjolske

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini najavio je da će iznijeti takav prijedlog te da njegova zemlja već radi planove kako bi se libijskom diktatoru pronašlo mjesto “pod suncem” negdje na afričkom kontinentu, a vjerojatno bi mu bilo zajamčeno i da neće završiti na Međunarodnom kaznenom sudu ako pristane na takav razvoj događaja.

Osim toga, Frattinijev plan bi uključivao i prekid vatre te okvir za pregovore između libijskih plemenskih vođa i pobunjenika o budućnosti zemlje. Podršku tom prijedlogu dala je Španjolska čija je ministrica vanjskih poslova Trinidad Jimenez izjavila da protiv Gadafija nije podignuta nikakva optužnica.

“Dakle, to bi u ovom trenutku bilo pravno izvedivo”, izjavila je Jimenez za ugledni španjolski dnevni list El Pais. No, šefica španjolske diplomacije odlučno je odbila bilo kakvu podršku podjeli Libije, navodeći da je očuvanje teritorijalne cjelovitosti ključni cilj međunarodne zajednice.

Planu pak da se Gadafiju omogući odlazak iz zemlje bez suda oštro su se usprotivili libijski pobunjenici koji smatraju da mora biti priveden pravdi zbog svih zločina koje je počinio protiv libijskog naroda.

Misrata u problemima

“O tome se ne može razgovarati”, izjavio je jedan od predstavnika pobunjenika za AFP. No, stanje na bojištu za njih jučer nije bilo dobro. Naime, novinske su agencije potvrdile da su snage lojalne pukovniku jučer uspjele odbiti pobunjenike na istok od Sirte, Gadafijeva rodnog grada.

Sirta je jedno od ključnih uporišta Gadafijevih snaga koje su i dalje, unatoč zračnim napadima koalicijskih snaga, nadmoćnije kad je riječ o tehnici te obučenosti. Međunarodne su pak snage potvrdile da su nastavile napade u sklopu provedbe rezolucije VS-a, a prvi su put napadnute Gadafijeve pomorske snage koje su neselektivno raketirale grad Misratu. Grad je, naime, i dalje pod opsadom libijskih snaga, ali otpor pobunjenika i dalje je snažan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 03:23