LIBIJA

Gadafi: Isprika SAD-a ili ćemo im uvesti embargo kao i Švicarskoj

Mnogi smatraju da bi moglo doći do otpora poslovnih krugova u Libiji protiv Gadafijeve samovolje
 AFP

WASHINGTON - Što mislite o Gadafijevu pozivu na džihad protiv Švicarske ? - Prvo mi pada na pamet jedan dan u rujnu, jedna od upečatljivijih sjednica Opće skupštine UN-a, gdje je također mnogo riječi i papira frcalo na sve strane bez puno smisla.

Tripoliju nije smiješno

Ovaj odgovor, koji je na novinarsko pitanje dao glasnogovornik američkoga State Departmenta Phillip J. Crowley, svidio se možda prisutnima na medijskom brifingu u SAD-u, ali nije bio nimalo smiješan u Tripoliju. Aludirano je, naime, na slavno prošlogodišnje obraćanje libijskoga vođe Muamera Gadafija UN-u u kojemu je, među ostalim, postavljao pitanja o tome tko je ubio J. F. Kennedyja i razderao UN-ovu povelju. Uvrijeđeni Gadafi zatražio je da mu se spomenuti američki dužnosnik i Washington odmah ispričaju ili će “njihov odnos trpjeti”.

Prekjučerašnjim uvođenjem embarga na trgovinu sa Švicarskom dao je, pak, naslutiti što bi mu moglo pasti na pamet. Američke kompanije koje se bave energentima, poput Exxon Mobila, Occidentala i Hessa, nisu sretne zbog razvoja događaja.

Sukob počeo zbog sina

Svađa sa Švicarskom počela je 2008. kad je policija uhitila jednog od Gadafijevih sinova koji je tukao sluge u ženevskom hotelu. Libija je odgovorila uhićenjima dvojice švicarskih državljana koji su bili na njezinu teritoriju. No, mnogi smatraju da bi ovakav razvoj događaja mogao izazvati otpor poslovnih krugova u Libiji protiv Gadafija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 22:12