TITOVA UDOVICA

FRAPANTNA ISTINA O ŽIVOTU JOVANKE BROZ 'Bojala se izlaziti iz ruševne kuće bez grijanja'

U bolnici nisam razgovarao s njom, nisam htio da je bude, bila je u polusvjesnom stanju, izjavio je za Politiku Ljajić

Potpredsjednik srbijanske vlade Rasim Ljajić jedini je posjetio Titovu udovicu Jovanku Broz u Urgentnom centru u Beogradu gdje je u petak primljena u teškom zdravstvenom stanju. Ljajić je jedini političar koji posljednjih desetak godina redovito posjećuje udovicu doživotnog predsjednika SFRJ. U intervjuu beogradskoj Politici rekao je da je bio iznenađen kad je čuo da je Jovanka završila u bolnici.

Skrivala je bolest

- Kad sam bio posljednji put u posjetu i kad sam razgovarao s njom telefonom, nije odavala dojam da je bolesna, niti se žalila na bilo kakvu bolest. Jedino što je bilo simptomatično, kada sam je posljednji put zvao telefonom prije nešto više od mjesec dana i htio se najaviti da ću doći, rekla je da uređuje kuću i da će me pozvati čim to završi. To se nikad prije nije dogodilo. Sada mi je jasno da je skrivala bolest i nije htjela imati kontakt ni sa kim - rekao je Rasim Ljajić, politički predstavnik Bošnjaka sa Sandžaka, koji je pri vrhu vlasti u Srbiji od rušenja Miloševića 2000. godine.

ISTRAGA 'Stanje Jovanke Broz nije za javnost. Ona se mora zaštititi'

Ispričao je kako Jovanka Broz posljednje dvije godine nije imala nikakvu pomoć, osim rođaka koji su je povremeno posjećivali. Rekao je da ne može govoriti o zdravstvenom stanju Jovanke Broz jer se ona bori za život.

- Nismo komunicirali, bila je priključena na kisik. Liječnici su je htjeli probuditi, ali ja nisam dao. Bila je u polusvjesnom stanju, budila se na dodir, ali nisam htio da je bude - opisao je Ljajić.

Vlado Kos / Cropix;

Jovanku je prvi put posjetio 2005. i otad ju je redovno posjećivao ili barem zvao da je pita treba li što.

- Bila je zima, glumac i scenarist Žarko Jokanović nazvao me i rekao da ona živi u jako teškim uvjetima, da nikome više ne vjeruje i da bi jedino sa mnom htjela razgovarati. Pitao je bih li ja mogao otići. Tada sam bio ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore. Zatekao sam frapantnu situaciju u toj golemoj kući koja prokišnjava. Sjećam se da je vani bilo minus 11, a u kući nije bilo grijanja. Ona je na sebe obukla doslovno sve toplo što je imala. U tom golemom prostoru, bez ikakvog grijanja, bilo je nepodnošljivo, nos mi je pocrvenio za tih sat vremena koje sam kod nje proveo - ispričao je.

LAŽNU VIJEST O SMRTI JOVANKE BROZ CIJELU NOĆ DRŽALI NA NASLOVNICI Liječnici: 'Titova udovica je živa i pri svijesti'

U rijetkim novinskim istupima u to vrijeme redovito se žalila da joj je hladno i da krov prokišnjava.

Ljajić kaže da je odmah obavijestio vladu i nazvao Službu za zajedničke poslove. Uvedeno je grijanje, a zatim je počela rekonstrukcija krova.

- Tako je kuća koliko-toliko dovedena u pristojno stanje - ispričao je Ljajić.

No, i dalje je kuća u lošem stanju. Dolazili su arhitekti, u sve se uključio i beogradski gradonačelnik Dragan Đilas i svi su stručnjaci rekli da je nužna potpuna rekonstrukcija. - Za to je bilo potrebno da ona izađe iz te kuće na neko vrijeme. Sve bi to potrajalo, a zahtijevalo bi i više sredstava - objasnio je Ljajić.

Jovanka, sva nepovjerljiva i u strahu, na to nije pristala.

Nevjerojatna memorija

- Mislim da bi se na to teško odlučila. Plašila se izaći iz kuće, poučena iskustvom kada su je prošli put protjerali iz Užičke i smjestili u tu vilu. Plašila se da opet postoji neki scenarij i da se više neće moći vratiti - prenio je potpredsjednik srbijanske vlade.

Na pitanje novinara je li s Titovom suprugom razgovarao o povijesnim događajima, odgovorio je da ju je pitao što god ga je zanimalo.

- Mislim da je ona najveća živa povijest tog doba. Osoba nevjerojatne memorije - rekao je Ljajić.

Jednom je poveo sa sobom jednog oficira koji je kao mladi vojnik sreo Tita i Jovanku u Herceg Novom. I on to kaže njoj, a ona mu kao iz topa odgovori da je to bilo tog i tog datuma te i te godine povodom toga i toga!

‘Napadali su me’

- Čovjek se frapirao. I tako čitav niz događaja koje do detalja opisuje kao da su se jučer dogodili - prenio je Ljajić. Detalje nije htio iznositi jer je riječ o privatnim razgovorima.

- I domaći i strani novinari nudili su joj novac samo da im da intervju, ali je ona odbijala. Pitao sam za sve što me zanima, da čujem njeno viđenje toga. Sve se vrtjelo oko njezina uvjerenja da je bila žrtva Nikole Ljubića i Stane Dolanca - rekao je.

Često su ga napadali zato što pomaže udovici Josipa Broza.

- Bilo je medija koji su me napadali u stilu: šta će sad on tu kad je Tito počinio velika zla Srbiji i srpskom narodu. Smatram da kao čovjek imam pravo pomagati - izjavio je Ljajić. On smatra da ju je država trebala drugačije tretirati, kao simbol jednog vremena.

- Ona nije ni za što optužena, niti je sudjelovala u bilo čemu što bi utjecalo na njen kredibilitet - istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:53