POKRENUTA ISTRAGA

Frankfurt: Ubojstvo dvojice američkih pilota možda je djelo terorista

S obzirom na okolnosti koji prate slučaj, njemačko savezno tužiteljstvo u Karlsruheu smatra kako je moguće da je atentat čin islamističke motivacije
 AFP/Boris Rössler

FRANKFURT - “U skladu sa svim dostupnim informacijama postoji ozbiljna sumnja da je riječ o terorističkom činu s islamskom motivacijom”, izjavio je danas savezni istražitelj o slučaju ubojstva dvojice američkih vojnika u zračnoj luci u Frankfurtu. Već i sama činjenica da je izjavu dao savezni istražitelj potvrđuje da njemačka vlada ovaj slučaj od samog početka tretira kao čin terorizma.

Bog je velik

Naime, neki od svjedoka cijelog slučja potvrdili su da je 21-godinšnji Arif Uka prije nego što je počeo pucati na vojnike u autobus uzvikivao “Allahu Akbar” (Bog je velik). Nakon toga je pobjegao u zgradu terminala, a policija ga je navodno uočila jer se nervozno šetao. Kod njega su pronašli oružje i neiskorišteno streljivo, objavio je Der Spiegel. Vjeruje se da je djelovao sam.

Profil na Facebooku

Istražitelij su ubrzo pronašli i profil koji je na društvenoj mreži Facebook otvorio Uka i na njemu otkrili niz fundamentalističkih poruka: na stranici je ustvrdio da je gorljivi pristaša više islamskih web stranica, ima link prema džihadskim ratnim pjesmama, a među komentarima se ističe onaj o “ovim glupim nevjernicima”.

Dnevni list Bild je izvijestio da je policija iz Ukina stana odnijela veliku količinu dokaznog materijala te da je pretražena i kuća njegovih roditelja. Oni su svi podrijetlom iz Mitrovice na Kosovu.

Kosovski Albanci su vrlo rijetko bili povezani s terorističkim napadima.

Nekoliko je osoba albanskog podrijetla bilo uključeno u zavjeru protiv vojne baze Fort Dix u SAD-u 2007. godine, još je jedan pronađen u terorističkoj ćeliji u saveznoj državi Sjevernoj Karolini 2009. godine, kad je jedan Kosovar spriječen u odlasku na teroristički trening u Pakistan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36