MOĆNI AAROK

Francuzi neočekivano uzburkali vojnu industriju: Ovo je njihov novi borbeni dron, veći je i od američkog ‘Kosca‘

Njegov razvoj započeo je prije tri godine, iako su njegove mogućnosti prvi put objavljene tek prošli tjedan

Dron Aarok

 Emmanuel Dunand/Afp/Profimedia/Emmanuel Dunand/afp/profimedia

Predstavljanje drona francuske proizvodnje na Paris Air Showu potaknulo je raspravu u industriji bespilotnih letjelica o tome u kojoj će se mjeri on natjecati sa sustavima iste kategorije kao što su nadolazeći Eurodrone i MQ-9 Reaper proizveden u SAD-u, piše Defence News.

Aarok je borbena bespilotna letjelica dugog doleta koja može i dugo biti u zraku, dizajnirana i proizvedena u Francuskoj od strane Turgis & Gaillarda.

Njegov razvoj započeo je prije tri godine, iako su njegove specifikacije prvi put objavljene tek prošli tjedan. Sustav je zamišljen da nosi do 3000 kilograma korisnog tereta i leti do 24 sata. Pokreće ga PT6 turboprop motor tvrtke Pratt & Whitney Canada.

Iz tvrtke kažu da je Aarok dizajniran za izvršavanje širokog spektra misija, uključujući borbene operacije, kopneni i pomorski nadzor i protupodmorničko ratovanje.

image

Dron Aarok

Emmanuel Dunand/Afp/Profimedia/Emmanuel Dunand/afp/profimedia

Zbog svojih mogućnosti i veličine, Aarok je francuski tisak usporedio s američkim dronom MQ-9 Reaper kojim francuska vojska već upravlja. Pridošlica je metar veći od američkog sustava, s rasponom krila od 21 metra, a njihove razlike tu ne staju.

- Jasno je da je Reaper stvorio ogromnu referentnu vrijednost koju morate ispuniti za ulazak na vrlo konkurentno tržište, rekao je C. Mark Brinkley, viši direktor strateških komunikacija u General Atomics Aeronautical Systems (GA-ASI), za Defence News.

- Ako se pojavljujete 20 godina kasnije sa svojom vlastitom verzijom, morate steći svoje iskustvo.

Brinkley je dodao da je prerano reći što dron Aarok zapravo može ili kako radi, budući da još nije poletio. Francuska tvrtka je objavila da se nada da će sustav prvi put poletjeti prije kraja ove godine. Nasuprot tome, MQ-9A Reaper već ima više od četiri milijuna sati leta, kažu proizvođači.

Reklamiran kao prvi europski MALE dron na izložbi, Aarok je prikazan pored četiri AASM Hammer precizno navođene rakete koje proizvodi Safran, a kojima će biti naoružan.

image

Dron Aarok

Emmanuel Dunand/Afp/Profimedia/Emmanuel Dunand/afp/profimedia

Dolazak prototipa potaknuo je mnoga pitanja o tome kako se ovaj sustav nada koegzistirati s multinacionalnim projektom Eurodrone. Francuska je prošle godine ponovno izrazila svoju namjeru nabave ukupno šest sustava, od kojih su četiri već naručena. Cilj je da francuski Eurodronovi postupno zamijene Reapere koji su trenutačno u upotrebi u vojsci i trebali bi biti povučeni nakon 2030.

Turgis & Gaillard odbio je otkriti kojim kupcima se nada prodati Aarok.

Inicijativa Eurodrone suočavala se sa značajnim kašnjenjima tijekom godina i trenutno ne bi trebala biti korištena prije 2030. Kada je kontaktiran, službenik Airbusa rekao je da trenutno s njihove strane nema komentara o Aaroku.

Što se tiče GA-ASI-ja, Brinkley je rekao da, iako tvrtka vidi novu konkurenciju kao izvor inovacija i pozdravlja je, tvrtka svejedno ‘posjeduje ovu kategoriju platformi i ne ide nikamo.‘, piše Defence News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:01