SKANDALOZNA ODLUKA

FRANCUSKA ŠKOLA POD ISTRAGOM ZBOG RASIZMA Tjerali učenike da nose obojene diskove ako su židovi ili muslimani

 Ronald Goršić / CROPIX

Jedna se francuska škola našla pod istragom nakon što je prisilila učenike muslimanske i židovske vjeroispovijesti da nose crvene diskove oko vrata tijekom ručka.

Dužnosnici osnovne škole Piedalloues u Auxerreu u Burgundiji naredili su školarcima koji ne jedu svinjetinu da nose crvene diskove dok su vegetarijancima uručeni žuti.

Oko 18 učenika od 1500, koliko ih pohađa spomenutu školu, bili su prisiljeni nositi sporne diskove, javlja Telegraph. Međutim, škola je prestala s tom praksom nakon što su se roditelji pobunili i usporedili diskove s žutim zvijezdama koje Židovi morali nositi u nacističkoj Njemačkoj.

Malika Ounes, članica lokalnog vijeća, ideju je nazvala 'skandaloznom' i 'neprihvatljivom' te podsjetnikom na 'mračna vremena'.

Christian Sautier, glasnogovornik gradonačelnikovog ureda, izjavio je da su 'popadali iz stolaca' kada su čuli za školsku inicijativu koju su opisali 'izoliranom' i 'nespretnom'. Objasnio je kako su zaposlenici menze uveli pravilo bez savjetovanja s lokalnim vlastima, koji su ga odmah ukinuli. Gradonačelnik je potom pokrenuo istragu.

Neimenovani dužnosnik škole kazao je da su diskovi korišteni kako djeca ne bi dobila pogrešno jelo te da diskriminacija nije bila namjerna.

Incident se dogodio u nes(p)retnom periodu kada je Marine Le Pen, šefica kontroverzne desničarske stranke Front National, obećala da će spriječiti škole u posluživanju posebnih jela bez svinjetine muslimanskim i židovskim učenicima.

Svoje obećanje pravda argumentom da su posebna jela za muslimane i židove u kontradikciji s francuskim sekularnim vrijednostima.

- Ne možemo prihvatiti bilo kakve religijske uvjete za školske jelovnike. Nema razloga da vjera ulazi u sferu javnosti, to je zakon - zaključila je Le Pen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:50