BURNE REAKCIJE

FOTO: ZLOKOBNA PETORKA Ovo su talibani koje je Obama oslobodio u zamjenu za jednog vojnika

 DOD

Reakcije na oslobađanje američkog zatvorenika Bowea Bergdahla (28), kojeg su talibani držali pet godina u zatočeništvu se ne smiruju.

DJEVOJKA OSLOBOĐENOG ZAROBLJENIKA NAŠLA NOVU LJUBAV ‘Rekao mi je da ga ne čekam! Sada ne znam što ću'

Nakon što su iz Bijele kuće slavodobitno objavili kako su uspjeli vratiti kući svog vojnika, neki su počeli propitivati kolika je cijena njegovog oslobađanja.

Naime, Amerikanci za svog vojnika pustili iz Guantanama petoricu visokorangiranih Talibana, uključujući prijatelja Osame Bin Ladena, kralja opijuma i gospodara rata odgovornog za smrt stotine ljjudi.

Zbog toga su Talibani proglasili pobjedu, dok je Barack Obama optužen za ugrožavanje života Zapadnjaka.

- Čestitam na ovoj velikoj pobjedi cijeloj afganistanskoj muslimanskoj naciji, svim mudžahedinima i obiteljima puštenih zarobljenika - poručio je slavodobitno vođa Talibana, Mullah Mohammed Omar.

Na fotografiji: Abdul Haq Wasiq

Nakon što je Bergdalh nestao, počele su se širiti spekulacije o tome da je dezertirao, što je pojačano saznanjima da je roditeljima govorio da je razočaran kampanjom u Afganistanu te da mu se ne sviđaju ostali vojnici.

Iako se američki ministar obrane Chuck Hagel pohvalio spašavanjem njihovog vojnika, republikanac Mike Rogers nije toliko oduševljen prvenstveno zbog cijene koju je SAD platio za njega.

- Oslobađanje te petorice znači ugrožavanje života američkih vojnika u nadolazećim godinama - rekao je Rodgers.

Oslobađanje Mohammada Fazija, podiglo je najviše prašine jer je riječ o čovjeku kojeg se smatra odgovornim za masovna ubojstva. Human Rights Watch priopćio je kako bi se njemu trebalo suditi za ratne zločine zbog ubojstava šijita u Afganistanu 200. i 2001. godine.

Na fotografiji: Mohammaa Fazi

Khairullah Khairkhwa, još je jedan od onih oslobođenih Talibana čije je puštanje na slobodu izazvalo kontroverze. Naime, riječ je o bliskom suradniku Osam Bin Ladena i jednim od najvećih kraljeva opijuma.

Na fotografiji: Khairullah Khairkhwa

Za razliku od njega, Mullah Norullah Noori, slično je kao i Fazl povezan s masovnim ubojstvima šijita.

Na fotografiji: Mohammed Nabi

Osim ove trojice, na popisu oslobođenih zarobljenika iz Guantanama našao se i vođa obavještajaca Abdul Haq Wasiq te Mohammed Nabi, šef sigurnosti i nekadašnji operater za vezu.

Na fotografiji: Mullah Norullah Noori

Što se krije u pozadini Obamine odluke da pusti ovih pet zarobljenika, i izazove niz rasprava diljem SAD-a o legitimnosti tog postupka, tek ćemo doznati.

Inače, Bergdahl je u subotu predan američkim snagama, a talibani su kazali da su ga oslobodili u blizini granice s Pakistanom u istočnom Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:13