BRAZIL

FOTO: ZLO S DRŽAVNIM PEČATOM Ubojstva, silovanja, reketarenje, droga: Pogled u najopasnije zatvore kojima vlada podzemlje

 HRW

U zatvorima u brazilskoj saveznoj državi Pernambuco ne vladaju zakon i red, već zatvorenici koji prodaju crack svojim kolegama i ubijaju svakog tko im je dužan, pokazala je istraga.

Šefovi napučenih državnih zatvora se boje zatvorenika i onim najopasnijima, koje nazvaju 'chaveiros' ili 'čuvari ključeva', daju kontrolu nad svojim blokom ćelija kako bi 'održavali red'.

Vlasti taj posao daju osuđenim ubojicama, silovateljima i dilerima jer ih drugi zatvorenici poštuju, kazao je zviždač organizaciji za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch, koja je izvijestila o situaciji u četiri zatvora u Pernambucu, gdje na 31 zatvorenika dolazi jedan čuvar.

Foto: HRW

Zatvori kojima vladaju 'chaveirosi' su 'paklene rupe' pune bolesti, ranjive grupno siluju, a rođake na slobodi ucjenjuju da plate dugove zatvorenika.

Dok zatočenici trunu u prenapučenim ćelijama koje dijele s desetak muškaraca, 'čuvari ključeva' žive u prostranim sobama s vlastitim televizorima, frižiderima i kupaonicama i imaju svoje osoblje - zatvorenike poznate kao 'chegados'.

Zatvorenici moraju platiti tjedno porez između pet i 15 reala, a one koji ne mogu plaćati zatvorska banda 'čuvara ključeva' napada pa čak i ubija.

Foto: LiveLeak

'Chaveirosi' novac zarađuju prodajući zatvorenicima crack, koji im švercaju čuvari i policajci - a onda prisiljavaju njihove obitelji da plaćaju dugove.

Trgovkinja Sandra kazala je kako ju je 'čuvar ključeva' nazvao s ukradenog mobitela i naredio joj da plati dug za sina.

- Ili ćeš platiti ili ćeš kupiti lijes za svog sina - kazao joj je, a ona mu je dala televizor koji je otplaćivala u ratama.

- Prodala sam sve što sam imala - rekla je za Human Rights Watch.

Foto: HRW

Chaveirosi su poznati po tome da tuže zatvorenike zbog prijestupa i prijavljuju ih zatvorskim dužnosnicima u slučaju da je njihov autoritet poljuljan.

- Ako čuvar ključeva kaže osoblju da je zatvorenik nekog napao, a to potkrijepe svjedoci, vjerujemo mu i kaznimo prijestupnika - kazao je ravnatelj zatvora za HRW.

Foto: HRW

Njegova banda premlaćuje svakog tko krši pravila chaveirosa ili im duguje novac.

- Unutra vlada zakon džungle - kazala je Maria čijeg su nećaka pretukli no ona to nije prijavila zbog straha od osvete.

Novi zatvorenici i oni ranjivi - od kojih su neki i invalidi - nalaze se u 'zaštićenom' dijelu zatvora, no dva zatvorenika su i tamo grupno silovana.

Jorgea (28), čije je ime zbog zaštite promijenjeno, su napala desetorica muškaraca s kojima je dijelio ćeliju u zatvoru Cotel. Otac dvoje djece kazao je kako su mu stavili plastičnu vrećicu preko glave, zavezali ruke na leđima i silovali ga. Pritom su mu prijetili nožem i obećali da će ga ubiti ako ikome kaže. No kasnije je to priznao čuvaru, koji mu je odgovorio: 'Zatvorenici moraju patiti'.

Liveleak.jpg

Foto: HRW

Homoseksualac Paulo (34) kazao je da ga je silovala grupa zatvorenika u ćeliji koju je dijelio sa 67 muškaraca u zatvoru Pamfa u studenom prošle godine.

- Zatvorenik koji je bio zadužen za ćeliju prisilio me na seks s trojicom muškaraca. Rekao sam čuvaru no on je ustvrdio da lažem.

Silovatelji nisu koristili kondome, tvrde obje žrtve, a to je razlog i zašto je među zatvorenicima 42 puta veća zaraza HIV-om nego u cijelom Brazilu.

- Sve se ovo događa jer država dopušta da zlo vlada zatvorima - kazao je brazilski tužitelj Marcellus Ugiette.

Foto: HRW

U brazilskim zatvorima namijenjenim za 377.000 ljudi nalazi se više od 607.000 zatvorenika. U Pernambucu, gotovo 32.000 zatvorenika nalazi se u zatvoru kapaciteta za samo njih 10.500.

Oko 59 posto zatvorenika tek čeka na suđenje, no dijele ćeliju s već osuđenima, što nije u skladu sa zakonom.

HRW je posjetio četiri zatvora u Pernambucu ove godine i intervjuirao 40 trenutnih i bivših zatvorenika, kao i njihove rođake, zatvorsko osoblje, suce, tužitelje i policajce kako bi napisali izvješće 'Država dopušta zlu da vlada: zatvorska kriza u brazilskoj državi Pernambuco'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:28