DEŽURNA CENZURA

FOTO Vlasti Sj. Koreje retuširale fotografije s pogreba: 'Uklonili' su novinare i snimili vojnika diva

Sjeverna Koreja poručila je 'glupim političkim dužnosnicima' da neće mijenjati službenu politiku
 AFP

Deseci tisuća građana ispratili su suzama 'Dragoga vođu' na pogrebu u Pyongyangu , prijestolnici Sjeverne Koreje, a vlasti su se pobrinule da sve prođe u redu.

Tako su se vlasti pobrinule da neke fotografije sa pogrebne povorke budu malo uljepšane.

Primjerice, na jednoj od fotografija sa lijeve strane vidi se razbacana skupina ljudi, odnosno ekipa novinara koja je snimala povorku. Nakon obrade fotografije novinara više nema na slici.

Isto tako, vrlo jasno se vidi da je snijeg na desnoj strani dodatno izbijeljen kako bi svaki detalj izgledao savršeno.

Iz nekog razloga dežurnim cenzorima da se fotografija nije svidjela. Cenzurirane fotografije uglavnom je objavljivala sjevernokorejska novinska agencija.

Isto tako, na jednoj od fotografija se pojavio iznimno visoki vojnik, koji je, sudeći po fotografiji, visok čak 2,45 metara.

Sjeverna Koreja upozorila je u petak da neće omekšati svoju vanjsku politiku prema vladi Južne Koreje nakon smrti Kim Jong-Ila te dolaska na vlast Velikog vođe Kim Jong-Una, objavila je službena agencija KCNA.

- Svečano i ponosno objavljujemo glupim političkim dužnosnicima u svijetu, uključujući marionetsku skupinu iz Južne Koreje, da ne očekuju ni najmanju promjenu s naše strane, objavilo je u priopćenju povjerenstvo za nacionalnu zaštitu.

- Uvijek ćemo se protiviti uspostavi odnosa s izdajnikom Lee Myung-Bakom i njegovom ekipom, navodi povjerenstvo koje se smtra najmoćnijom strukturom u zemlji.

U četvrtak, dan nakon pogreba Kim Jon-Ila preminulog 17. prosinca, Kim Jong-Un proglašen je vrhovnim vođom stranke, vojske i naroda na velikom vojnom skupu organiziranom u Pjongjangu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 15:51