TRAGEDIJA U ARGENTINI

FOTO, VIDEO Željeznička nesreća u Buenos Airesu: U vlaku smrti 49 mrtvih i 550 ranjenih

Firemen rescue wounded passengers from a commuter train after a collision in Buenos Aires, Argentina, Wednesday Feb. 22, 2012. A packed train slammed into the end of the line in Buenos Aires' busy Once station Wednesday, injuring over 300 morning commuters, Argentina's transportation secretary said. (AP Photo/Leonardo Zavattaro,Telam)
 AP

Najmanje 49 osoba je poginulo, uključujući i jedno dijete, a oko 550 ih je ozlijeđeno u nesreći vlaka prigradske željeznice u Buenos Airesu , potvrdila je argentinska policija.

Do nesreće je došlo kad se vlak pri brzini od 20 do 30 kilometara na sat zabio u barijeru na kraju pruge na postaji Once u zapadnom dijelu grada.

Najveća oštećenja pretrpjeli su prvi i drugi vagon, a preostali su se nabili jedni na druge u kojima je dosta putnika ostalo zarobljeno.

Prema izvještajima jedan od vagona ‘ušao’ je čak šest metara u onaj ispred sebe.

- Ima poginulih - potvrdio je Alberto Crescenti, ravnatelj gradske Hitne službe, javlja AP.

Prema prvim podacima u prvog vagonu je zarobljeno najmanje 30 ljudi, a spasioci su otvorili krov kako bi ih izvukli na sigurno.

Vlak je u stanicu ušao prevelikom brzinom te je pri 20 km/h udario u zaštitnu ogradu. Udarac lokomotive u barijeru pratili su i vagoni koji su se počeli zabijati jedan u drugog. Mnogi ljudi su ozlijeđeni u, kako navode svjedoci, hrpi metala i stakla.

Putnici prepričavaju kako su prozori doslovno eksplodirali u trenutku kada su se zbog inercije krovovi vagona odvojili od ostatka konstrukcije. Naglo stajanje bacilo je putnike, od kojih su mnogi u prekrcanim vagonima stajali između sjedišta, jedne u druge.

Mnogi su samo izudarani, ali ima i teže ozlijeđenih koji su helikopterima i vozilima Hitne pomoći žurno prevezeni u obližnje bolnice.

- Lokomotiva je sa servisa izašla jučer i kočnice su normalno radile. Koliko nam je poznato, kočila je bez problema na prijašnjim stanicama. Za sada ne želimo pretpostavljati uzroke - kazao je Ruben Sobrero, šef sindikata linije Sarmiento .

Vozač lokomotive je hospitaliziran ali, kako je izvjestio Sobrero, još nije razgovarao sa sindikatom.

Ova nesreća po broju poginulih je najveća od 1. veljače 1970. godine, kada su se vlakovi u punoj brzini međusobno sudarili u blizini Buenos Airesa. Tada je poginulo 200 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:10