DAN POBJEDE NA FAŠIZMOM

FOTO, VIDEO: VOJNA PARADA U MOSKVI Putin pokazuje svoju vojnu moć

 
 Profimedia, TASS

Jutros je na Crvenom trgu u Moskvi počela tradicionalna vojna parada kojom se obilježava 73. godine od pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Centralnim moskovskim trgom paradira oko 13.000 vojnika a prikazuje se i više od 150 komada suvremenog naoružanja i vojne tehnike, kao i 75 aviona i helikoptera.

U svom obraćanju okupljenima, Vladimir Putin je čestitao 9. svibnja i podsjetio na 'trijumfalnu' pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

- Naš dug očuvati pamćenje na hrabrost vojnika koji su dali živote. Uvijek ćemo biti ponosni na to što Sovjetski Savez nije savio kičmu pred okrutnim neprijateljem, rekao je Putin pa istaknuo: 'Naš narod se borio do smrti'.

Nakon minute šutnje uslijedilo je predstavljanje vojne tehnike.

Tako je prikazan tenk T 34-85, glavni sovjetski tenk u Drugom svjetskom ratu, s kojim je sovjetska vojska ušla u Berlin. Naravno, prikazan je i tenk pete generacije 'armata'.

Očekuje se i prelet lovačkih aviona, bombardera i helikoptera.

Pokazat će se i strateški raketni nosači Tu-160, Tu-95MS, bombarderi dugog dometa Tu-22MZ, avioni-tankeri Il-78, vojno-transportni avioni Il-76MD, lovci Su-35, Su-30SM, 'mig 29', presretači 'mig 31BM', lovci-bombarderi Su-34, bombarderi Su-24M, jurišni avioni Su-25...

Od stranih državnika na paradi je viđen izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a srpski premijer Aleksandar Vučić imao je tu čast da je sjedio odmah do Putina. Srpski mediji ističu kako Vučić nosi sliku svoga djeda Andrije kojeg su ubile ustaše, a sjediti desno od ruskog predsjednika smatra se visokom počašću za gosta kojim je automatski ukazana i najviša počast državi iz koje dolazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:40