POTRES U SRBIJI

FOTO, VIDEO: U sablasnom Kraljevu spavaju u parku

Iako stručnjaci umiruju javnost najavama da neće biti jakih udara, mještani se boje vratiti kući
 AP

Tek što je utorak zakoračio u srijedu, u 1.57 poslije ponoći jači potres uzdrmao je Srbiju. Najviše se osjetio u selu Vitanovci, desetak kilometara sjeverno od Kraljeva, gdje je bio epicentar snage 5,4 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Iznenadni udar uzeo je i dva ljudska života.

Sin bez ozljeda

U kraljevačkom naselju Grdica dvije tone teška betonska ploča poklopila je bračni par Nataliju i Sinišu Stašića, oboje pedesetogodišnjaka, i usmrtila ih u obiteljskoj jednokatnici.

Sreću u velikoj nesreći imao je njihov sin koji je boravio u drugoj sobi, a prošao je bez ozljede. Kuća im je bila podignuta suprotno propisima o seizmičkoj gradnji pa nije izdržala podrhtavanje tla.

U Kraljevu je srušena četvrtina zgrada i njihove slike uistinu su sablasne. Zbog bojazni od budućih potresa, unatoč umirujućim najavama stručnjaka da neće biti ni približno snažni kao prvi, mnogi se ne usuđuju vratiti u svoje stanove, nego borave na otvorenom, uglavnom u parkovima.

Oštećena crkva

Osim stambenih objekata, velika oštećenja pretrpjele su palače gradske skupštine, najveća pravoslavna crkva, šest desetljeća star Zavod za javno zdravlje, koji je sada izvan upotrebe, i soba za kirurške zahvate gradske bolnice koja u prvih nekoliko sati nije mogla primiti više od dvije stotine građana koji su došli potražiti liječničku pomoć.

Posebni računi

Među njima samo je jedna žena teže ozlijeđena, ali je izvan životne opasnosti. U bolnici nijedan pacijent nije ozlijeđen. Prema provjerenim informacijama, među ozlijeđenima nema hrvatskih državljana.

Kako je izjavila Slavica Radovanović, voditeljica srpske seizmološke službe, prema prvim procjenama šteta u Kraljevu i okolici procjenjuje se na nešto više od milijun eura.

Srpska vlada odobrila je prvu pomoć od pet milijuna dinara (oko 46 tisuća eura). Osim toga, otvoreni su i posebni računi u bankama za pomoć stradalima, a novac su obećali i pokrajinska vlada Vojvodine i Zavod za novčane rezerve. Najviši srpski dužnosnici odmah nakon objave vijesti zaputili su se u Kraljevo.

Prvi je stigao ministar policije Ivica Dačić, a za njim premijer Mirko Cvetković, ministri vojske, zdravlja i za izvanredna stanja Dragan Šutanovac, Tomica Milosavljević, Oliver Dulić, a u srijedu poslijepodne, uoči odlaska u Vukovar, nastradala područja obišao je i šef države Boris Tadić.

Bez telefona i vode

Polovica grada ostala je bez struje i vode za piće, telefonska mreža je u prekidu, a dobar dio mobilnih telefona također je izvan upotrebe. U trgovinama se može kupiti jedino kruh, nema mlijeka, mesa, povrća... Potres se osjetio i u Beogradu, a u panici su bili oni koji stanuju na višim katovima.

Zabilježena je tek jedna nezgoda: ozlijedio se mladić koji je uplašen zbog podrhtavanja skočio s prvog kata.

Osim u Kraljevu, djelomične štete vidljive su u Čačku i Kruševcu te okolici.

Pričuvu potrošili za poplave

U prošlosti Srbiju su 1999. (Mionica) i 2002. (Trstenik, Lazarevac, Rudnik i Kopaonik) pogodili potresi snažniji od ovoga, ali tada nije bilo ljudskih žrtava. Dužnosnik japanske ambasade u Beogradu mirno je proživio potres rekavši da su udari takve snage u njegovoj domovini uobičajeni. Ministar Dačić tvrdi da se život u Kraljevu vraća u normalu.

Oliver Dulić obećao je da će kuće biti obnovljene do proljeća, no ne zna se odakle će vlada namaknuti novac jer su sve pričuve potrošene za ljetošnjih poplava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:53