DIKTATOR PRERUŠEN ŠETA ULICAMA TRIPOLIJA?

FOTO, VIDEO Traži se živ ili mrtav: Pobunjenici za Gadafijevu glavu nude 1,2 milijuna eura

Gadafi se javnosti obratio preko audio poruke objavljene na satelitskoj televiziji te je poručio kako je povlačenje iz vlastitog stožera bilo taktički potez
 AFP

NOVO >>>> 20:39 - Dva oteta novinara su iz novina Corriere della Sera, jedan je iz La Stampe, a četvrti je iz katoličkih novina Awenire, javlja AFP.

Južna Afrika je spriječila odmrzavanje 1.5 milijardi dolara koje su zamrznute u američkim bankama. Ukoliko se računi odmrznu biti će stavljeni na raspolaganje novoj libijskoj vladi, donedavnim pobunjenicima. SAD će pokušati utjecati na odluku kroz Vijeće sigurnosti.

20:27 - Četvero talijanskih novinara oteto je u blizini Zawiyje, javlja BBC.

Granate padaju po tripolijskom aerodromu, a pobunjenici tvrde kako je riječ o progadafijevskim snagama.

Burkina Faso i Čad dvije su nacije koje su primile pomoć od Libije dok je njom još vladao Gadafi. Sada su se pridružile popisu od više od 40 zemalja koje prepoznaju pobunjenički autoritet. Burkina Faso je ipak naglasila kako će Gadafiju pružiti egzil ukoliko ga zatraži.

19:17 - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je na novinskoj konferenciji u Parizu obećao pomoć novoj vladi Libije 'koliko dugo nas naši libijski prijatelji trebaju'.

17:05 - Stranim novinarima dopušteno je napustiti hotel Rixos u koji su ih pritvorile snage odane Gadafiju. Pobunjeničke vođe su pozvale radnike na naftnim poljima da nastave s radom.

16:14 Libijski pobunjenici ponudili su dva milijuna dinara (1,2 milijuna eura) za Gadafijevu glavu. Traže libijskog čelnika - živog ili mrtvog, priopćilo je Tranzicijsko nacionalno vijeće.

Šef Vijeća Mustafa Abdel Džalil također je ponudio amnestiju bliskim surdnicima Gadafija koji ga ubiju ili dovedu živoga.

15:24 Moamer Gadafi još je uvijek negdje u Tripoliju, a žestoke borbe vode se u južnim dijelovima libijskog glavnog grada u kojem se vjerojatno krije, objavili su pobunjenici.

13:25 - Libijski diktator Moamer Gadafi navodno je Tripolijem hodao 'inkognito' te je, kako sam kaže, zaključio kako grad 'nije u opasnosti', prenosi televizijska kuća al Arabiya na svojim internetskim stranicama .

Što točno znači da je je Gadafi 'inkognito' šetao gradom nije poznato, no diktator je to bio izjavio u drugoj audio poruci otkako su pobunjeničke snage zauzele njegov stožer u Tripoliju.

Podsjetimo, Gadafi je poručio stanovnicima Tripolija da moraju 'počistiti' grad te ponovo prisegao da će se boriti do pobjede ili do smrti.

11:50 - Mahmud Nacua, libijski diplomat u Velikoj Britaniji, izjavio je kako se vjeruje da se Gadafi skriva s prijateljima na farmi u predgrađu Tripolija. Također, zatražio je pristaše padajućeg režima da puste novinare iz zatočeništva u hotelu Rixos.

U razgovoru za Sky News, Nacua je apelirao sve zemlje u kojima je zamrznuta libijska imovina da omoguće Libijcima pristup novcu.

Borba u Gadafijevom stožeru nastavlja se i nakon sinoćnjeg slavlja povodom osvajanja te građevine. Dok su pobunjeničke snage probile vanjsku obranu, Gadafijevi pristaše još uvijek čuvaju unutrašnjost stožera kao i labirint podzemnih hodnika i skloništa.

10:15 - Ruski predsjednik Dimirtij Medvedev pozvao je Gadafija da što prije sjedne za pregovarački stol s pobunjenicima.

U međuvremenu, izašla je audio snimka Gadafijeva obraćanja javnosti u kojoj moli Libijce da se bore za njega nakon što su ga pobunjenici istjerali iz njegove palače. U pozadinskom šumu snimke čuju se kokoši što bi mogao biti trag u otkrivanju gdje se Gadafi nalazi.

09:50 - Pobunjeničke snage zauzele su Gadafijev službeni zrakoplov u zračnoj luci u Tripoliju. Čini se da je riječ o istom zrakoplovu kojim se al-Megrahi, libijski tajni agent osuđen za bombaški napad u Lockerbieu, vratio u Tripoli prije dvije godine. Opozicijski dužnosnici navode kako je zrakoplov bio natovaren zlatom i novcem te spreman za let prema Zimbabveu.

09:41 - Oko 35 stranih novinara ostalo je zarobljeno unutar Rixos Hotela gdje ih drže Gadafijevi pristaše. Prema dostupnim informacijama, situacija je vrlo kaotična. Novinari ne mogu izlaziti iz soba, nemaju pristup televiziji, a nakon pet dana ponestaje im hrane i vode. Naoružani stražari patroliraju hodnicima. Još uvijek nije jasno kako je hotel ostao pod kontrolom Gadafijevaca iako se nalazi u neposrednoj blizini palače Bab al-Azizija.

_________________________

TRIPOLI - Libijski diktator Moamer Gadafi izjavio je u srijedu, nakon što su pobunjeničke snage osvojile njegov stožer, kako je povlačenje iz uporišta Bab al-Azizije u Tripoliju zapravo taktički potez, javljaju strane agencije.

Gadafi se javnosti obratio preko audio poruke objavljene na satelitskoj televiziji.

- Riječ je o povlačenju kao taktičkom potezu jer je Bab al-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 zračna udara NATO - rekao je Gadafi u poruci objavljenoj na satelitskim televizijama al-Orubi i al-Raiju. Dodao je da će se njegove snage boriti 'ili do pobjede ili do smrti'.

Pobunjenički vojnici u Gadafijevom stožeru

Gadafijeve je navode dodatno naglasio glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim koji je izjavio da je 'libijski vođa spreman mjesecima, čak i godinama, pružati otpor pobunjeničkim snagama u Tripoliju' i najavio je da će 'Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru'. Osim toga, pobunjenicima je poručio kako neće imati mira ako se iz Begazija presele u Tripoli.

Borbe na ulicama Tripolija nastavljena je i tijekom noći . Pucnjava se mogla čuti po cijelom gradu, a strane agencije javljaju kako pljačkaši kradu sve što stignu. Gadafijev stožer postao je turistička destinacija za stanovnike Tripolija. Nakon što cijele noći slavlja pobunjenički se borci okupljaju u osvojenoj palači kako bi se pripremili za još jedan dan borbe s preostalim Gadafijevim pristašama.

Televizija al-Arabija javila je da su Gadafijeve snage ispalile desetke projektila tipa grad na Tripoli.

Pobunjeničke snage vode žestoku bitku za Sabhu, važan grad na libijskom jugu, priopćio je jedan od vojnih glasnogovornika Nacionalnog prijelaznog vijeća pukovnik Ahmed Bani. Naglasio je i kako trenutačno traju pregovori o mirnoj predaji grada Sirta, inače Gadafijeva rodna mjesta, kako bi se izbjeglo krvoproliće.

Prema dostupnim informacijama, u bitki pobunjenika za Tripoli poginulo je 400 ljudi dok je najmanje 2000 ranjeno. U borbama je zarobljeno preko 600 Gadafijevih lojalista.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil izjavio je za televiziju France24 kako smatra da Gadafi nije u Tripoliju jer 'nema hrabrosti ostati u gradu u ovakvom trenutku'.

Dodao je i kako se nada da će diktator biti uhvaćen živ jer će tako 'cijeli svijet saznati za njegove zločine'.

Međutim, Gadafi nije izgubio podršku svih političara. Naime, oglasio se i venezuelanski predsjednik Hugo Chavez koji je oštro osudio pobunjeničke napade te dodao kako priznaje samo onu libijsku vladu koju vodi Moamer Gadafi, njegov prijatelj i saveznik.

Chavez je Sjedinjene Američke Države optužio za poticanje građanskog rata i kršenje međunarodnog prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:43