KATASTROFA U TURSKOJ

FOTO, VIDEO: STRAVIČNA EKSPLOZIJA Poginuo 201 rudar, stotine zatočene pod zemljom

An injured miner came out carried by rescuers, on May 13, 2014 after an explosion in a coal mine in Manisa. At least 157 miners were killed in collapsed coal mine in the western Turkish city of Manisa. "At least 200-300 workers were working in the mine when an electric fault caused an explosion," the mayor of Soma, a district of Manisa, told private NTV television. AFP PHOTO/BULENT KILIC
 BULENT KILIC

NOVO 08:08 - Preman novim podacima, u nesreći je poginuo najmanje 201 rudar, a za još stotinama se traga nakon snažne eksplozije u privatnom rudniku oko 450 kilometara zapadno od Ankare.

- U trenutku nesreće u rudniku se nalazilo se 787 osoba - kazao je turski ministar energetike Taner Yildiz.

Dosad je sveukupno pronađeno oko 360 rudara, uključujući i tijela poginulih. Njih oko 80 je ozlijeđeno.

--------------------------------

SOMA - Turski ministar za energetiku Taner Yildiz potvrdio je srijedu rano ujutro da je 151 rudar poginuo u jednoj od najtežih industrijskih nesreća u Turskoj i da bi broj žrtava mogao rasti jer je više od 250 blokirano pod zemljom unatoč naporima spasilačkih ekipa, prenose agencije.

U rudniku u pokrajini Manisa u trenutku eksplozije u utorak poslije podne bilo je 787 rudara, kazao je ministar Taner Yildiz.

"Evakuirali smo zasad 363, a od tog broja 151 je mrtav", izjavio je Yildiz i dodao "Vrijeme ne radi za nas".

Nešto ranije gradonačelnik Manise Cengiz Ergun kazao je da je 157 rudara poginulo u eksploziji koja je urušila rudnik ugljena u susjednome gradu Soma, nedaleko od Izmira.

Većina poginulih otrovala se ugljičnim monoksidom, a 76 ozlijeđenh rudara prebačeno je u bolnice, rekao je ministar.

FOTO: KATASTROFA NEVIĐENIH RAZMJERA U eksploziji rudnika najmanje 157 mrtvih, više stotina zatrpanih

Agencija za upravljanje katastrofama (AFAD) objavila je da je broj mrtvih 17, a ranjeno je 11.

Vjeruje se da je uzrok eksplozije bio kvar na električnom transformatoru što je izazvalo urušavanje i spriječilo rudare da izađu na zrak, prenosi agencija AFP. Dodaje da je manjak kisika za njih najveća opasnost jer su ostali zatrpani u uskim rovovima na oko 2 kilometara dubine i 4 kilometra od ulaska u rudnik.

Tijekom večeri spasilačke ekipe ubrizgavale su svježi zrak u galerije gdje su vatrogasci mukotrpno napredovali zbog gusta dima.

"Svježi zrak, kisik upumpava se. To je najvažnije za naše radnike dolje", rekao je ministar Yildiz.

Rudari imaju plinske maske no nije poznato koliko dugo mogu izdržati bez pomoći.

Premijer Recep Tayyip Erdogan otkazao je za srijedu planirano putovanje u Albaniju i obići će mjesto nesreće, objavio je njegov ured, a prenio Reuters.

Najteža rudarska nesreća u Turskoj dogodila se 1992., kada je eksplozija plina usmrtila 263 radnika u pokrajini Zonguldak na Crnom moru. U svibnju 2010. druga eksplozija plina usmrtila je 30 rudara, također u pokrajini Zonguldak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:47