TRAGEDIJA NA VOLGI

FOTO, VIDEO Piloti aviona s hokejašima uzletjeli unatoč tome što je jedan motor otkazao!

'Jan je bio legenda. Prije dva mjeseca dobio je sina', priča šokirani igrač Medveščaka Brumerčik o Čehu Mareku

ZAGREB - Imaš karte za obitelj. Nema problema. Sretno! - govorio je u mobitel zadihano Aleksej Torbin, dužnosnik hokejaškog kluba Dinamo iz Minska, svom prijatelju i bjeloruskom reprezentativcu Ruslanu Saleju, koji je kao igrač jaroslavskog Lokomotiva stizao u rodni grad na prvu utakmicu nove sezone najjače europske hokajške lige KHL.

- Super. Hvala ti! Moram prekinuti, ulazimo u avion. Vidimo se - odgovorila je veselo 36-godišnja hokejaška zvijezda. Ruslan, kojem su sve teže padala stalna putovanja na utakmice, radovao se ponovnom susretu sa ženom i djecom koji su uređivali njihov novi stan u Minsku, gdje su se namjeravali smiriti nakon više od 20 godina naporne i plodne igračke karijere.

Oproštaj od igre

Utakmicom s Dinamom počinjala je njegova zadnja igračka sezona. Punih 36 godina bilo je na leđima iskusnog igrača i nakon 912 utakmica u najjačoj hokejaškoj ligi svijeta NHL Ruslan se vratio u Rusiju, kako se ne bi naprečac, mislio je, oprostio od igre kojoj je bio odan od djetinjstva. Nekoliko minuta nakon što je isključio mobitel i zadovoljno se promeškoljio u olinjaloj fotelji isluženog zrakoplova, zajedno s još 43 klupskih kolega stradao je u jednoj od najvećih sportskih aviokatastrofa.

Čitav niz nesretnih okolnosti kumovao je pogibiji hokejaške momčadi Lokomotiva iz Jaroslavlja odmah nakon polijetanja s mjesnog aerodroma Tunoša - starom zrakoplovu Jak-42 otkazao je jedan motor, a piloti, koje sad u Rusiji smatraju najvećim krivcima za tragediju, unatoč tome odlučili su poletjeti, a ni dispečeru nisu javili da imaju ikakvih problema. No, nisu uspjeli podići avion koji je zakvačio antenu, zapalio se u zraku te srušio uz obale Volge. Nakon što je stigla vijest o pogibiji hokejaša, prekinuta je utakmica između Salavat Julajeva iz Ufe i Atlante iz Moskve, a početak prvenstva odgođen je za najmanje tjedan dana.

Zahvala supruzi

Pavol Demitra (36) najpoznatiji je hokejaš koji je nastradao u Jaroslavlju. Slovačka službeno nije proglasila dan žalosti, ali tisuće navijača u Bratislavi i njegovoj rodnoj Dubnici svijećama, šalovima i dresovima, uz plač, ali i skandiranja nacionalnom heroju, pretvorile su gradske trgove u memorijalne centre. Kao i nekoliko njegovih suigrača, i Demitra je trebao izbjeći kobni let, barem je za to postojala realna opcija. Još 2010., kada se u suzama opraštao od nacionalne reprezentacije, Slovak je razmišljao o završetku karijere. Međutim, supruga Maja uvjerila ga je da i dalje može igrati.

- Zahvaljujem supruzi, koja mi je uvijek bila potpora. Bez nje bih se teško odlučio na ovaj korak - rekao je Demitra u prvom intervjuu za internetsku stranicu Lokomotiva. Nažalost, upravo je ta odluka pridonijela tragičnom završetku priče obitelji Demitra koja je počela još 2005. Drugi porod njegove supruge bio je posebno težak, a Maja Demitra je nosila blizance. Dvogodišnji Lucas trebao je dobio brata i sestru. Zara se rodila bez problema, a Tobias je preminuo nedugo nakon rođenja. Nova obiteljska tragedija izbjegnuta je 2009., kada je gospođa Demitra jedva preživjela operaciju nakon zapletaja crijeva. Pavol je taman zakoračio u posljednju sezonu sjevernoameričkog NHL-a, najjače hokejske lige svijeta. U dresu Vancouver Canucksa planirao je umirovljenje, koje se na kraju nije dogodilo.

Likvidacija kompanije

Dugogodišnji igrač Medveščaka Miroslav Brumerčik, Slovak s hrvatskom putovnicom, igrao je nekoliko ekshibicijskih utakmica protiv Demitre. - Ne možete zamisliti kakva je žalost u Slovačkoj. Znam da se tijekom ovakvih tragedija o stradalima govori sve najbolje, ali Demitra je zaista bio legenda. Uvijek nasmijan, obiteljski čovjek koji je svima želio pomoći. Nevjerojatan gubitak - rekao je Brumerčik. Osim Demitre, Brumerčik je poznavao i češke reprezentativce koji su nastradali.

Karela Rachuneka (32) i Josefa Vašičeka (30) pamti kao sjajne hokejaše, a u Janu Mareku (31) prepoznao je još jednog nesretnika koji je danas trebao biti daleko od Jaroslavlja. - Dobio je sina prije dva mjeseca. Dogovarao je povratak kući, pregovarao sa Spartom. Znam da mu je i trener Brad McCrimmon obećao da će ga pustiti ako bude moguće. Danas nema ni jednog ni drugog - šokirano je zaključio Brumo.

Među poginulima je i latvijski reprezentativac Karlis Skrastins, koji je odigrao 852 susreta u NHL-u, od toga čak 495 uzastopnih, što je rekord za nekog obrambenog igrača u toj najjačoj ligi na svijetu. Nakon prvog šoka, mnogi ruski sportaši podigli su i glas o sigurnosti zrakoplova kojima se voze jer mnogi klubovi zbog štednje, kažu, unajmljuju tehnički neispravne zrakoplove malih lokalnih avioprijevoznika. Kompanija Jak-Servis jedna je od takvih. Posjeduje pet zrakoplova, specijaliziranih za “VIP-prijevoze”. Ruski mediji već nagađaju da bi ministarstvo transporta moglo likvidirati tvrtku, a njezin vlasnik Maksim Čukancev već je priveden na razgovor u državno odvjetništvo.

Ukleti susreti u Minsku

Pogibija ruskih hokejaša podsjetila je na još jednu sportsku tragediju na tim prostorima.

Naime, 11. kolovoza 1979. godine u sudaru dvaju zrakoplova TU-134, iznad grada Dnjeprodzeržinska među 178 poginulih putnika bilo je i 18 igrača tadašnjeg sovjetskog nogometnog prvoligaša Pahtakora iz uzbekistanskog glavnog grada Taškenta koji su, igrom sudbine, kao i hokejaši Lokomotiva iz Jaroslavlja, letjeli na prvenstvenu utakmicu s Dinamom iz Minska.

U tadašnjem SSSR-u o nesreći se nije smjelo govoriti i bila je obavijena velom tajnepa su se detalji o tragediji nogometaša Pahtakora doznali tek nakon raspada te komunističke zemlje. Inače, dvojica kontrolora leta iz grada Harkova, nedaleko kojeg se dogodila nesreća, osuđeni su zbog toga na po petnaest godina zatvora.

Crna 2011. godina za hokej

Smrt 25 hokejaša pretvorila je 2011. u najtragičniju godinu u povijesti hokeja. Prije nesreće u Jaroslavlju dogodila su se četiri smrtna slučaja koja su potresla hokejski svijet, od kojih tri bivših NHL igrača. Samoubojstvo je počinio Tom Cavanagh, bivši igrač San Jose Sharksa kojemu je bila dijagnosticirana shizofrenija. Ruku na sebe je dignuo i Rick Rypien, hokejaš sa 119 utakmica za Vancouver Canuckse. Dereka Boogarda (277 NHL utakmica, Minnesto Wild i New York Rangers) života je stajao smrtonosni koktel alkohola i lijekova. U travnju je od posljedica leukemije umro Mandi Schwartz. Najbolji svjetski hokejaši, uključujući i Alekseja Ovečkina i Sydneyja Crosbyja, na Twitteru su zavapili za “kraj hokejskog prokletstva 2011.”. ( T.P.)

Prosjek nesreća u Rusiji tri puta veći od svjetskog

ZAGREB - Brojke su nemilosrdne i pokazuju da Rusija ima najgore rezultate na području zrakoplovne sigurnosti u razvijenom svijetu. Tragedija u Jaroslavlju bila je osma nesreća sa smrtnim posljedicama u Rusiji ove godine, a broj žrtava se popeo na 120. Prosjek nesreća čak je tri puta veći od svjetskog prosjeka.

Poražavajući podaci velikim su dijelom posljedica korištenja zastarjele flote. Na najprometnijim rutama prema Europi zrakoplovi su prosječno stari 30 godina, a na regio-nalnim letovima i stariji. Upravo kompanije koje lete isključivo unutar Rusije najveći su problem europskim i ruskim vlastima.

Pod promatranjem

Koriste se zrakoplovi iz sovjetskog razdoblja, a održavanje je ispod svake razine zbog čega je rusko zrakoplo-vstvo došlo na zao glas u zapadnim zemljama. Primjerice, zrakoplovima Jak-42 , u kakvom su poginuli hokejaši Lokomotiva, neko je vrijeme bio zabranjen ulazak u zračni prostor Europske Unije, a danas su pod detaljnim promatranjem.

Financijska pomoć

Ruska avijacija, koja je u katastrofalnom stanju nakon raspada SSSR-a jer ju je vlast potpuno ignorirala, dobila je prijeko potrebnu financijsku pomoć početkom 2011. Predsjednik Medvedev najavio je ulaganje čak 177 milijardi dolara u zrakoplovstvo do 2020., što je do 10 puta više od iznosa koji je uložen u posljednjem desetljeću. Živnula je proizvodnja zrakoplova, razvijena je legislativa, a radi se i na privlačenju mladih ljudi koji su, zbog sveopćeg kaosa, od kraja osamdesetih zaobilazili karijeru u zrakoplovstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:49