VRTOGLAVI NEBODER

FOTO, VIDEO: GRAĐEVINSKA PIJAVICA 'Želimo sagraditi zgradu u obliku tornada, na vrhu će biti restoran koji će se vrtjeti'

 kktarchitects.com

Američka savezna država Oklahoma, koja se nalazi usred zloglasne 'aleje tornada', uskoro bi mogla dobiti prvu zgradu u obliku zračnog vrtloga kakvi svake godine tamošnjem stanovništvu tjeraju strah u kosti i sa sobom nerijetko nose totalno uništenje i ljudske žrtve.

Arhitekti iz kompanije Kinslow, Keith and Todd Inc. osmislili su projekt Tornado Towera koji bi, dođe li do njegove izgradnje, krasio panoramu grada Tulse. Plan je sagraditi ga na mjestu oronule garaže, a osim što bi u njemu bili smješteni poslovni prostori i uredi, neboder bi imao prostor predviđen za muzej posvećen ekstremnim vremenskim uvjetima te za istraživački centar.

'Zasad nemamo klijenta koji bi uložio u projekt, riječ je samo o konceptualnom nacrtu projekta koji bi mogao biti realiziran u gradskom poslovnom centru', izjavio je arhitekt Andrew Kinslow. Naveo je i da su se u izradu nacrta upustili nakon što se kompaniji s upitom obratila jedna novinska redakcija.

Neboder bi imao 20-30 katova, a na nekoliko bi katova bile otvorene terase. Na samom bi vrhu bio restoran, koji bi se rotirao 360 stupnjeva.

Premda investitora još nema, arhitektima se ipak od kraja veljače javilo više zainteresiranih ulagača koji su tražili dodatne detalje o projektu i gotovo svi su, kaže Kinslow, na koncept reagirali pozitivno.

Premda bi se nekome na prvi pogled moglo učiniti da bi zgradu u obliku tornada stvarni tornado mogao teško oštetiti, arhitekti tvrde da bi građevina bila stabilna i otporna na divlje udare vjetra. Neboder bi Tulsi dao sasvim novu vizuru s obzirom da bi bio vidljiv iz gotovo svih dijelova grada.

Saveznu državu Oklahomu svake godine pohara više desetaka tornada, a rekord je postavljen 1999. godine kada ih je zabilježeno čak 145.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:30