AURORA BOREALIS

FOTO, VIDEO: FASCINANTNI PRIZORI Spektakularna polarna svjetlost vidjela se sve do srednje Europe

The aurora borealis, or the northern lights phenomenon is seen on the sky over Oresund, the strait that separates Denmark and Sweden, seen from Malmo, southern Sweden, early on March 18, 2015. AFP PHOTO / TT NEWS AGENCY / Johan Nilsson +++SWEDEN OUT
 JOHAN NILSSON/AFP

U noći sa utorka na srijedu, Zemlju je zahvatila jaka geomagnetska oluja. Najjača solarna oluja od 2013. godine stvorila je jaku polarnu svjetlost koja se mogla vidjeti iz Kanade, SAD-a, ali i sjeverne Europe i Rusije, javlja Crometeo.

Na sjevernom obzoru tragovi polarne svjetlosti mogli su se vidjeti sve do srednje Europe, no ne i iznad Hrvatska kako su pojedini mediji najavili.

Poznati astronomski stručnjak, Ante Radonić, rekao je da je ovoga puta znatno bolje uvjete za polarnu svjetlost imala Sjeverna Amerika nego Europa.

– I da se pojavila južnije, svjetlost bi se iz Hrvatske mogla vidjeti, ili bi se bolje vidjela s područja manjeg ili nepostojećeg svjetlosnog zagađenja, a vidljivost također igra važnu ulogu – istaknuo je Radonić za Crometeo.









































Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:40