VELIKO NEVRIJEME

FOTO: TOTALNI KAOS U SRBIJI Beograd potopile obilne kiše, prava katastrofa tek slijedi

Iz glavnog grada Srbije stižu dramatične slike ulica, parkirališta i poslovnih prostora pod vodom
 Twitter

BEOGRAD - Zbog obilne kiše koja pada cijeloga dana, diljem Srbije su nastali gotovo nemogući uvjeti zbog poplava, a ono što posebno zabrinjava je najava meteorologa da će vremenski uvjeti u četvrtak biti još gori pa bi problemi mogli prerasti u pravu katastrofu.

Dosad je izvanredno stanje proglašeno u najmanje 11 općina, mnoge lokalne ceste su pod vodom i promet je obustavljen, u brojnim školama - uključujući i Beograd - do kraja tjedna neće biti nastave, a srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova upozorava da će najteže biti u četvrtak te najavljuje angažiranje vojske i žandarmerije.

Vodostaji svih rijeka iz sata u sat rastu, a jaku kišu počeli su pratiti i udari olujnog vjetra koji meteorolozi najavljuju i za četvrtak. Stanje se mijenja iz sata u sat, a prema izvješćima elektroničkih medija, najteže je u središnjoj i zapadnoj Srbiji gdje je i najviše općina u kojima je proglašeno izvanredno stanje.

Poplavljene su stotine hektara njiva, samo u općinama Kosijerić i Požega pod vodom je više od 3.000 hektara obradive površine, a na cijelom slijevu Kolubare na snazi je izvanredna obrana od poplava.

Iako je najveći kaos zabilježen južnije od Beograda, najdramatičnije snimke stižu iz samog glavnog grada Srbije, gdje su mnoge ulice, parkirališta i poslovni prostori ostali pod vodom.









Na nekim su lokacijama zabilježeni pravi vodeni slapovi, a na društvenim se mrežama pojavio čitav niz ciničnih komentara na račun novoustoličenog premijera Aleksandra Vučića.

On se nedavno hvalio grandioznim projektom 'Beograd na vodi', u koji će biti utrošen golemi novac, što su građani iskoristili kao lajtmotiv za sprdnju pa svi redom tvrde da je Beograd od danas uistinu već na vodi.









































U Grockoj se izlila Begaljička rijeka i ugrozila više od 30 obitelji, a započela je i evakuacija stanovništva dvaju sela između Beograda i Obrenovca, kojima je u pomoć upućena postrojba žandarmerije.

Reporteri Radiotelevizije Srbije javljaju da je evakuirano 20 starijih osoba u selima kod Gornjeg Milanovca, dok je u Osečini kod Valjeva poplavljeno oko 300 kuća pa je smještaj za te obitelji prinudno organiziran u mjesnon osnovnoj školi.

Vremenske su prognoze nepovoljne, jer se u iduća dva dana očekuje količina kiše koliko je mjesečni prosjek ili čak i više od prosjeka, u pojedinim krajevima, poglavito u Vojvodini i uz jak olujni vjetar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:52