POVIJESNI SUSRET NA KUBI

FOTO Susreli su se papa Benedikt XVI. i Fidel Castro. Tema razgovora zasad ostaje TAJNOM

U papamobilu je stigao na Trg revolucije, održao misu koju su slušale stotine tisuća Kubanaca
 AP Photo

Papa Benedikt XVI sastao se u prostorijama Apostolske nuncijature u Havani s povijesnim vođom kubanske revolucije, svojim vršnjakom Fidelom Castrom (85), u srijedu popodne po kubanskome, a uvečer po našem vremenu.

Formalno gledano, taj razgovor je sasvim privatan, pa stoga o njemu ni jedna ni druga strana nije htjela ništa iznijeti novinarima (ali veoma je vjerojatno da će „Sablast“, kako Fidela zovu, jer usred noći telefonira okolo, o tome objaviti neki članak). Svjetska javnost, međutim, i dalje ne vidi njegova brata i nasljednika Raula Castra kao glavnog čovjeka na Kubi, nego Fidela, iako je zbog bolesti napustio funkcije šefa države i Partije.

Prema tome, još neko vrijeme nećemo znati je li Fidel Castro iskoristio Papu da se spektakularno vrati u krilo Katoličke crkve u kojoj je obrazovan (kod otaca isusovaca) i iz koje je izopćen „latae sententiae“, što je obznanio bl. Ivan XXIII 1962.

Ključni rezultati Papina posjeta se međutim znaju, jer su već bili u logici stvari kad je posjet dogovaran.

Sveta Stolica podržava ekonomske reforme na Kubi, već otprije osuđuje američki embargo jer smatra da on škodi samo pučanstvu, a režim učvršćuje, te se sprema opet intervenirati za Kubu u Washingtonu ako Obama, kako se očekuje, pobijedi na izborima u studenome, pa time izbori veću slobodu djelovanja.

Za uzvrat Katolička crkva zahtijeva veću slobodu djelovanja negoli je izborio bl. Ivan Pavao II. za svog posjeta prije 14 godina, a prije svega povratak u škole i medije. To je Papa istaknuo i na misi na havanskome Trgu Revolucije, pred oko 300.000 ljudi, okupljenih između križa i portreta „Chea“ Guevare.

U avionu koji ga je nosio u Latinsku Ameriku Papa je jasno rekao da „marksizam više ne odgovara stvarnosti“. Indirektno mu je odvratio potpredsjednik Republike Marino Murillo: „Na Kubi neće biti političkih promjena“.

Papa je u homiliji uzvratio da „Kuba i svijet imaju potrebu za promjenama“, javno je molio za „zatvorene i prognanike“, pozvao je na pomirbu u „ozračju slobode i istine“ (a svakom papi istina je Krist, da ne bi bilo zabune) – ali nije se susreo s disidentima. A kad je prosvjednik na misi u Santiagu de Cuba zavikao: „Dolje komunizam!“, iz Papina okruženja su rekli da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali da misa nije prilika za to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 01:19