PREDIZBORNA KAMPANJA

FOTO: SCENE KOJE ĆE PRESTRAŠITI MADRID Cijela Katalonija na nogama, pola milijuna ljudi na ulicama: 'Put otvoren Katalonskoj Republici'

 AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Via lliure a la República Catalana – Put otvoren Katalonskoj Republici – geslo je pod kojim je u petak otvorena predizborna kampanja za izbore u Kataloniji 27. rujna. U petak je i Diada, godišnjica burbonske okupacije 1714, kada je Katalonija izgubila dotadašnju autonomiju i podređena sudski i upravno Kastilji kao jedinstvenoj Španjolskoj Kraljevini.

Katalonska autonomija nakratko je stečena i krvavo ugušena zajedno sa Španjolskom Republikom u fašističkom ratu 1936-1939, ponovo je uspostavljena poslije Francove smrti – ali dijelu Katalonaca nije dovoljna. Kolikom dijelu? Upravo to će se vidjeti na izborima.

AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Foto: Gerard Julien (AFP)

Budući da je centralna španjolska vlada nacionalista Mariana Rajoya zabranila referendum, pozivajući se na Ustav, predsjednik Generalitata (katalonske samouprave) Artur Mas nastoji da od predstojećih izbora za Generalitat učini plebiscit o neovisnosti i Republici (što znači i raskid s burbonskom Krunom).

AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Foto: Gerard Julien (AFP)

Ako pobornici neovisnosti pokupe više od 50 posto glasova na izborima za dva tjedna, Mas će to protumačiti kao podršku njegovu planu o postizanju neovisnosti u roku od dvije godine, do 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:34