ISPLIVAO IZ OCEANA

FOTO: PRONAŠLI MALEZIJSKI BOEING? Na otoku Reunion osvanuo komad aviona: 'To bi mogao biti malezijski zrakoplov'

Bivšem vojnom pilotu jedan je stanovnik Reuniona poslao niz fotografija koje prikazuju ostatke zrakoplova
 Google Maps, blog-peuravion.fr

Dijelovi krila pronađeni na obali francuskog otoka Reunion u Indijskom oceanu mogli bi biti ostaci zrakoplova Malaysia Airlines s leta MH370 iz Kuala Lumpura za Peking, koji je misteriozno nestao u ožujku 2014. godine.

Tako tvrdi bivši vojni pilot Xavier Tytelman, kojem je jedan stanovnik Reuniona poslao niz fotografija koje prikazuju ostatke zrakoplova. Kolege s kojima se konzultirao slažu se da krilo pripada Boeingu 777, a to je upravo bio tip zrakoplova koji je letio na letu MH370.









'Ne možemo biti sigurni, ali postoji mogućnost da je to dio nestalog aviona', kazao je Tytelman, kojemu su fotografije poslane u srijedu ujutro.

Francuska agencija BEA, nadležna za istragu zrakoplovnih nesreća, objavila je kako surađuje s malezijskim i australskim istražiteljima kako bi odredili jesu li dijelovi zrakoplova pronađeni pored obale francuskog otoka Reunion doista dijelovi nestalog zrakoplova Malaysia Airlines s leta MH370.

Pronađeni dio još nije identificiran i u ovom trenutku nije moguće ustvrditi je li to dio s B777 i/ili s MH370, rekao je glasnogovornik BEA-e Sebastien Barthe, kako prenose mediji.

FOTOGALERIJA: Ostaci aviona koji možda pripadaju malezijskom Boeingu

Policija s Reuniona, koja je pregledala ostatke, smatra da su bili u vodi oko godinu dana, što se opet poklapa s nestalim zrakoplovom.









Tytelman je za britanski Telegraph rekao kako ima smisla da olupina malezijskog zrakoplova ispliva u Indijskom oceanu te kako sada tu mogućnost ispituju francuska policija, ali i australska. Prvi bi rezultati ispitivanja olupine mogli biti poznati već za nekoliko dana.

Ako je to uistinu komad nestalog malezijskog Boeinga, ispostavit će se da su tragači za olupinom tragali na krivom mjestu, nekoliko tisuća kilometara istočno od Reuniona.

'Prerano je za reći kojem avionu pripada komad, tek smo ga jutros pronašli', kazao je za CNN predstavnik francuskog ratnog zrakoplovstva Christian Retournat.

U Boeingu nisu htjeli detaljnije komentirati pronalazak prije nego stignu rezultati istrage.

'Nastavit ćemo surađivati sa stručnjacima (...). Naš je cilj ne samo pronaći zrakoplov već i utvrditi što se dogodilo i zašto', objavio je predstavnik američkog proizvođača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:17