NAJVEĆA SIGURNOSNA OPERACIJA U POVIJESTI RIJA

FOTO: PAPA SLETIO U BRAZIL Na Svjetskim danima mladih očekuje se 1,5 milijuna hodočasnika, mobilizirano 30.000 policajaca i vojnika

 AFP

Papa Franjo u ponedjeljak je počeo prvo inozemno putovanje, stigavši u Rio de Janeiro, gdje ga je od zračne luke do središta grada pozdravljala razdragana masa vjernika, kojoj je odmahivao iz džipa s otvorenim krovom.

Zrakoplov s prvim južnoameričkim papom u povijesti u međunarodnu zračnu luku Tom Jobim sletio je u 15.43 po mjesnom vremenu, a poglavara Katoličke crkve u zemlji s najvećim brojem pripadnika te vjere na svijetu po dolasku je pozdravila brazilska predsjednica Dilma Roussef.

Tisuće mladih iz cijelog svijeta okupilo se iza zaštitne ograde zračne luke kako bi pozdravilo Svetog oca čim stupi na brazilsko tlo.

Prvi latinsko-američki papa i isusovac u povijesti predvodit će 28. Svjetski dan mladih gdje se, u tjedan dana trajanja, u Riju očekuje do 1,5 milijuna hodočasnika iz 170 zemalja svijeta.

U okviru susreta s mladim katolicima na plaži Copacabani i u "campusu Fidei" u Guaratibi, 40 km od Rija, Papa će posjetiti favelu, siromašnu četvrt, bolnički odjel za liječenje ovisnika o cracku i zatvor . Umjesto na službenim primanjima, vrijeme će radije provesti u razgovoru sa svećenicima.

Više od 30.000 policajaca i vojnika mobiliziralo se za ovaj događaj koji vlasti opisuju kao "najveću sigurnosnu operaciju u povijesti Rija".

Papa Franjo će tijekom šestodnevnog boravka u Brazilu održati 13 govora na 12 različitih mjesta.

U Brazilu živi najveći broj katolika u svijetu: 123 milijuna, po zadnjem popisu iz 2010. No njihov udio je s 91,8 posto stanovništva u 1970. pao na 64,6 posto u 2010.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:26