KATOLIČKI POGLAVAR

FOTO: PAPA FRANJO U AMERICI Na aerodromu ga sa suprugom dočekao Obama, a kroz Washington se provezao u fićeku

Pope Francis rides through Santiago de Cuba, in eastern Cuba, towards to airport on September 22, 2015. Pope Francis left Cuba Tuesday for his first-ever visit to the United States, where he may get a slightly chillier reception in some quarters than on the Caribbean island. Cuban President Raul Castro saw him off at the airport after a four-day visit that featured three cities, three masses, countless handshakes with adoring crowds, and meetings with both Castro and his big brother Fidel, the men who have ruled the communist island since its 1959 revolution. AFP PHOTO / POOL / ALEJANDRO ERNESTO
 AFP PHOTO / ALEJANDRO ERNESTO

Papa Franjo u utorak je otputovao s Kube nakon 72-satnog posjeta koji je bio u znaku pomirbe tijekom kojega je pošao ususret kubanskom narodu pazeći ipak da ne provocira komunistički režim.

Zrakoplov Alitalije sa Svetim Ocem poletio je iz zračne luke Antonio Maceo u Santiagu oko 12,20 sati po mjesnom vremenu (18,20 sati po srednjoeuropskome) u Washington, gdje će ga je dočeao bračni par Obama. To je gesta koju američki predsjednik ne iskazuje doslovno nijednom drugom stranom gostu.

Papa Franjo stupio je na američko tlo prvi puta u svom životu. Zadnji Papa koji je posjetio SAD bio je Benedikt XVI. godine 2008.

Papa je u SAD stigao iz posjeta Kubi, a u zrakoplovu je novinarima kazao kako se nada da će Sjedinjene Države ukinuti dugogodišnji embargo prema Kubi kao rezultat pregovora između dvije zemlje.

FOTOGALERIJA: Papa stigao u Washington

"Javna je stvar da se ide putem dobrih odnosa koje žele.. Moja je želja da oni (SAD i Kuba) postignu dobar rezultat, da postignu sporazum koji će zadovoljiti obje strane", rekao je novinarima.

Međutim, o tom pitanju neće govoriti ovaj tjedan u američkom Kongresu.

Papa se u Washingtonu nalazi do četvrtka, a potom u petak ide u New York te završava posjet u Philadelphiji u subotu i nedjelju.

Franjo je glasan kritičar nekih aspekata američkog mentalnog sklopa, uključujući konzumerizam i nesputani kapitalizam, piše dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:37