NAJGORA OD NAJGORIH

FOTO: Ovo je prva žena na FBI-jevu popisu najtraženijih terorista

Na listu je dospjela zbog ubojstva policajca iz New Jerseyja iz 1973. godine
 AFP

Prvi put u povijesti na FBI-jevu listu najtraženijih terorista stigla je i jedna žena. Ta ‘čast’ pripala je Joanne Chesimard, članici crnačke militantne skupine, koja je u bijegu od pravde zbog linča policajca prije 40 godina.

Chesimord je u međuvremenu promijenila ime u Assata Shakur, a na listu je dospjela za obljetnicu ubojstva Wernera Foetstera, policajca iz New Jerseyja. FBI za informacije o njoj nudi dva milijuna dolara.

Prema američkim vlastima, 2. svibnja 1973. članica organizacije Black Liberation Army s dvojicom pomagača dva puta je upucala u glavu policajca Foerstera dok je on ležeao na tlu. Foerster je sa svojim partnerom zaustavio osuđenu Chesimard jer je njihov automobil imao pokvareno stražnje svjetlo. Žena je 1977. proglašena krivom za ubojstvo prvog stupnja, oružanu pljačku i osuđena na doživotni zatvor.

Pobjegla je dvije godine kasnije i dugo se skrivala dok 1984. nije ‘izronila’ na Kubi, tražeći politički azil. “Organizacija kojoj je pripadala odgovorna je za ubojstvo više od desetak policajaca 1970-ih i 1980-ih.

Na Kubi je nastavila iskaljivati anti-američke stavove u govorima, propagirajući revoluciju i terorizam, a moguće je i da je bila povezana s drugim međunarodnim terorističkim organizacijama, izjavio je Aaron Ford iz FBI-ja.

Chesimard danas ima 65 godina i vjeruje se da je jedna od desetaka američkih državljana koji žive na Kubi, zemlji koja nema ugovor o izručenju sa SAD-om . Posljenjih godina Kuba je deportirala neke bjegunce u Sjedinjene Države, uključujući i muškarca koji je osuđen zbog prijevare i jednog traženog zbog dječje pornografije.

Ovog mjeseca s Kube je na Floridu vraćen par optužen da je, za vrijeme sudske bitke za skrbništvo, kidnapirao svoje dvoje djece i odjedrio na Kubu. Američki State Department izjavio je kako nema planova za skidanje Kube s liste zemlja koje sponzoriraju terorizam, a na kojoj su još i Iran, Sirija i Sudan. Kuba negira sve optužbe za terorizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 20:36