UZROK NESTANKA POD ISTRAGOM

FOTO: OTKRILI KRHOTINE NESTALOG BOEINGA 777?Murdoch: 'Srušili su ga džihadisti!'

Vijetnamski su tragači na površini Južnog kineskog mora uočili bijeli predmet koji nalikuje na dio aviona
 AFP/Flightradar24

>>> NOVO 17:14 - Medijski mogul Rupert Murdoch na Twitteru je napisao kako vjeruje da su zrakoplov oborili džihadisti željni napraviti probleme Kini, i da je to prilika Americi za prijateljstvo s Kinezima dok Rusi stvaraju probleme u Ukrajini.









14:57 Vijetnamske su vlasti priopćile da vjeruju kako su predmeti uočeni na morskoj površini uistinu komadi nestalog aviona Malaysia Airlinesa. Iz zraka se čini da je otkriven komad jednih od unutrašnjih vrata u avionu te komad repa Boeinga 777. Olupina je uočena oko 80 kilometara jugozapadno od vijetnamskog otoka Tho Chua.

U međuvremenu, Interpol je objavio da su dvije ukradene putovnice, s kojima su dvojica putnika ušla u letjelicu, bile u bazi podataka te međunarodne policijske organizacije. U priopćenju stoji da nastavljaju s istragom te da će provjeriti putne isprave svih putnika na malezijskom avionu.

----------------------------

14:33 Ekipe koje tragaju za olupinom nestalog malezijskog aviona u nedjelju su uočile jedan misteriozni objekt žute boje kako pluta na površini Južnog kineskog mora. Ubrzo je zaključeno kako to zasigurno nije dio Boeinga 777. No, nešto kasnije stigla je vijest da su vijetnamski tragači uočili jedan bijeli predmet koji bi mogao pripadati nestaloj letjelici. Objavljena je i fotografija predmeta s videozapisa iz jednog od aviona tragača.









Konkretnijih informacija o uzrocima nestanka aviona s radarskih zaslona i dalje nema. Istražitelji iz Malezije i drugih država intenzivno istražuju kako su se najmanje dvojica putnika u letjelicu ukrcala s ukradenim putnim ispravama. Najavljen je i pregled nadzornih kamera s aerodroma u Kuala Lumpuru, koje su navodno snimile dvojicu sumnjivaca.

----------------------------

KUALA LUMPUR - Sve su glasnija nagađanja da bi iza misterioznog nestanka aviona Malaysia Airlinesa mogao stajati terorizam.

Pojavile su se informacije o dvjema osobama koje su bile na popisu putnika Boeinga 777 na letu iz Kuala Lumpura za Peking, ali se nisu ukrcale na avion, već je to učinio netko s njihovim ukradenim putovnicama. Riječ je o Christianu Kozelu (30) iz Austrije te o Talijanu Luigiju Maraldiju (37).

Kozelu je putovnica ukradena još prije dvije godine na Tajlandu, dok je Maraldi bez putne isprave također ostao tijekom posjeta Tajlandu, ali prije nekoliko mjeseci. Obojicu su ih policije njihovih matičnih država pronašle žive i zdrave kod kuće.

U međuvremenu su malezijske vlasti objavile da provjeravaju identitet još dviju osoba na avionu. U nekoliko su navrata na pitanje novinara je li mogući uzrok nestanka i vjerojatnog pada aviona terorizam dužnosnici odgovarali da ne isključuju nijednu opciju.

Pokrenuta je i formalna istraga mogućnosti da iza svega stoji terorizam, a u Maleziju su poslani i pripadnici američkog FBI-ja, s obzirom da se vjeruje da je među putnicima bilo i američkih državljana.

U avionu je, inače, bilo 227 putnika i 12 članova posade. S radarskih je zaslona naglo iščeznuo u noći na subotu, oko dva sata nakon polijetanja iz zračne luke u Kuala Lumpuru.

Prema dosadašnjim informacijama, posada nije poslala nikakav poziv upomoć, a u nedjelju je malezijska vojska objavila da postoji mogućnost da je avion prije nestanka s radara promijenio smjer te da je možda krenuo natrag prema Kuala Lumpuru. Tu će informaciju potvrditi ili demantirati forenzičari nakon detaljnijeg pregleda radarskih zapisa.

Zbog mogućnosti da je avion promijenio kurs, u nedjelju je proširena zona koju pretražuju avioni i brodovi iz nekoliko država u regiji. Vijetnamci su se dosad jedini javili s nekakvim pronalaskom - dvjema ovećim naftnim mrljama - no nikakvih dijelova aviona zasad nema na vidiku.

Avion Boeing 777-200 jedan je od najsigurnijih na svijetu. Jedina smrtonosna nesreća koju je ovakav tip zrakoplova doživio je strahoviti pad Asiana Airlinesa prošle godine prilikom slijetanja u San Franciscu. Najveći dio putnika tada je čudom preživio, a poginule su tri osobe iz Kine, od kojih su najmanje jednu još uvijek živu pregazili vatrogasci dok su jurili oko letjelice koja se zapalila.

Ako se uistinu pokaže da iza nestanka avion a Malaysia Airlinesa stoji teroristički čin, a budući da je najviše putnika u letjelici bilo iz Kine, bit će to drugi veliki teroristički napad na Kineze u relativno kratkom razdoblju. Nedavno je na željezničkom kolodvoru skupina pomahnitalih terorista noževima izbola i ubila više desetaka ljudi u gradu Kunmingu. Vlasti u Pekingu za taj su čin okrivile ujgurske militante, tj. islamske separatiste iz provincije Xinjiang.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:45