U SLUŽBI ZAKONA

FOTO Nevjerojatan talent: Policijska crtačica koja je vjerno prikazala više od 1000 osoba koje nikad nije vidjela

Policiji se pridružila nakon što je i sama u mladosti jedva preživjela brutalan napad. Sad za policiju radi već 30 godina.

Iako su policijski crteži postali rutinski dio svake istrage, malo ljudi shvaća koliko je njihova izrada zahtjevna. Zapravo se tek nekolicina policijskih crtača može pohvaliti vjernim prikazom traženog osumnjičenika isključivo na temelju opisa žrtve, s obzirom da traženu osobu obično nisu vidjeli niti uživo niti na fotografiji.

Lois Gibson (62), koja radi kao crtačica za policiju u Houstonu, smatra se jednom od najuspješnijih u svom polju, a trenutno drži i Guinnessov rekord . U 30 godina karijere, njezini su crteži pomogli policiji riješiti više od 1000 zločina.

Pomoću ovog crteža uhvaćen je silovatelj Donald Eugene Dutton nakon što je 1991. pobjegao iz zatvora

Zapanjujuć je broj njezinih crteža koji toliko vjerno prikazuju sumnjivce da je teško povjerovati da ih Gibson nije crtala uživo ili s fotografije. Ona sama svoj uspjeh pripisuje pozornom slušanju žrtvi.

Zbog ovog crteža ulovljena je Brenda Lee Blake, odgovorna za pljačku 1993.

- Svi do jednog svjedoka su mi rekli da se napadača ne sjećaju dovoljno dobro da bi ga se moglo nacrtati na temelju njihovog opisa, rekla je Gibson. Zato ih treba potaknuti da se sjete te zadnje stvari na svijetu koje se žele sjećati. Ja ih zapravo slušam kako mi opisuju ono najgore što su prošli u životu.

Iako je svjedok samo na trenutak vidio Naima Rodrigueza, Gibson ga je vrlo vjerno nacrtala

Na ovu neobičnu karijeru gđicu. Gibson je ponukalo njezino vlastito iskustvo žrtve. Kad je imala 21 godinu jedva je preživjela brutalan fizički napad pa sama uvijek govori da se policiji pridružila jer "zna kako je to kad najviše od svega hoćeš da se zadovolji pravda".

Ubojica Francisco Cardenas služi doživotnu kaznu zbog ubojstva policajca

Za policiju u Houstonu počela je raditi nakon kratke karijere ulične umjetnice i povremenog Playboyevog modela, a sada u SAD-u slovi za najcjenjenijeg stručnjaka u svom polju. Honorarno predaje na Sveučilištu Northwestern, a tražena je i u svijetu kao konzultant i trener policijskih crtača. Nedavno je pozvana i u Rumunjsku kao predavač forenzičkim crtačima rumunjske policije.

Gibson je tako dobro pogodila lik Charlesa Raiforda da se on sam predao policiji nakon što je crtež objavljen 1990.

Načelnik policije u Houstonu Charles McClelland Jr pun je riječi hvale za Gibson.

- Vidio sam bezbroj žrtava koje se sjećaju vrlo malo detalja dok razgovaraju s detektivima. Ali nakon što Lois s njima porazgovara tri-četiri sata, uspije iz njih izvući nevjerojatno točan fizički opis.

2002. Jeffrey Lynn Williams je smaknut zbog ubojstva žene i silovanja njezine devetogodišnje kćeri

Gibson u prosjeku nacrta dva crteža tjedno. Za razliku od mnogobrojnih honorarnih policijskih crtača, ona je jedna od tek dvadesetak profesionalnih crtača kojima je to u SAD-u redoviti, svakodnevni posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:44