STRAH I TREPET BOJIŠTA

FOTO: NAORUŽANJE BUDUĆNOSTI Na ovom je tenku, svom novom ponosu, ruska vojska intenzivno radila pet dugih godina

MOSKVA - Ruska je vojska objavila prvu službenu fotografiju nove "Armata" Univerzalne Borbene Platforme iz koje će izrasti primarni ruski tenk, javljaju strani mediji.

Fotografija je objavljena u jeku priprema za proslavu Dana pobjede 9. svibnja u ruskom glavnom gradu. Više od 100 vozila će proći ulicama Moskve tijekom vojnog mimohoda.

Prema prvim najavama, u paradi će se pojaviti i deset novih T-14 borbenih tenkova izgrađenih na spomenutoj "Armata" platformi. Novi će tenkovi u konačnici zamijeniti trenutačni glavni tenk ruskih Kopnenih snaga i Mornaričke pješadije - T-90.

Iako je na objavljenoj fotografiji kupola tenka ostala pokrivena, poznato je da će T-14 dobiti najnoviju generaciju topa čiji kalibar iznosi 125 milimetara. Vojska je tenk razvijala punih pet godina, a predviđena cijena mu je oko 7,4 milijuna dolara, javlja RT . Procijenjuje se kako će vojska naručiti 2300 komada Armate.

- Tenkovska platforma "Armata" namijenjena je korištenju kao glavni tenk ruske vojske s fundamentalno novim performansama, među kojima je i novi top te punjenje municije - priopćio je Interfax, neovisna ruska izvjestiteljska agencija.

U nastavku možete vidjeti ključne karakteristike novog tenka:

infografika: Tass

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 03:49