VAL NEZADOVOLJSTVA

FOTO Najveći prosvjed od rušenja SSSR-a: Protiv Putina desetine tisuća ljudi

Opposition activists take part in their authorized rally at the Bolotnaya Square in central Moscow, on December 10, 2011, to protest against the alleging mass fraud in the December 4 parliamentary polls. The poster depicts Russia's Prime Minister Vladimir Putin looking old and reads: "2050 - No!" Tens of thousands of election protesters turned out today in Moscow and other major cities across Russia in open defiance to strongman Vladimir Putin's 12-year rule. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
 AFP

ZAGREB - “Rusija bez Putina”, “U Novu godinu bez Putina” , “Putin - skije- Magadan” ( ironično aludirajući na dalekoistočni grad gdje je Staljin protjerivao i zatvarao protivnike režima), uzvikivali su prosvjednici na najvećem i najznakovitijem prosvjednom oporbenom skupu u Moskvi od propalog državnog komunističkog udara u kolovozu 1991 godine.

Na Bolotnom ( Blatnom) trgu okupilo se, prema neovisnim medijima, oko 50 tisuća ogorčenih ljudi ( organizator tvrdi 85 tisuća, policija - 25 tisuća) , a još je nekoliko tisuća ostalo na prilazima trgu.

Vlast je, nevoljko ali konačno morala popustiti te je, nakon mnogobrojnih demonstracija ( koji traju od prošle izborne nedjelje) i nekoliko tisuća uhapšenih prosvjednika, odobrila skup na kojem su deseci tisuća moskovljana izrazili svoje nazadovoljstvo zbog sve očitijih primjera izbornog lažiranja u korist Putinove vladajuće Jedinstvene Rusije, koja dobila 50 posto glasova, ali je politolog-prosvjednik Dmitrij Oreškin kazao da njihov rezultat nije veći od 30 posto.

Na mitingu su govorili i neki predstavnici Pravedne Rusije - Ponamarjov i Gudkov - stranke koja je na izborima neočekivano dobila preko 15 posto glasova mada je smatraju prokremaljskom. Osim toga, na kongresu je jučer Pravedna Rusija svog čelnika Sergeja Mironova kandidirala za predsjedničke izbore, iako nije jasno je li on tek “Putinov izborni satelit” ili se radi o neposluhu na valu sve većeg nezadovoljstva Putinom. Okupljenima koji traže nove izbore obratili su se oporbeni čelnici, poput Borisa Nemcova i Vladimira Rižkova, ali i poznati novinar Leonid Parfjonov, kultni pisac Boris Akunjin te popularni DJ Noize MC.

Okupljenima koji su zahtjevali nove izbore obratili su se mnogi oporbeni čelnici poput Borisa Nemcova i Vladimira Rižkova, ali i poznati novinar Leonid Parfjonov, kultni pisac Boris Akunjin, popularni DJ - Noize MC. Na prodržavnoj televiziju NTV novinar Pivovarov odbio je čitati vjesti dok u njima ne bude objektivna informacija o prosvjedima.

Putin se dakle po prvi put u svojoj desetogodišnjoj vladavini suočio s tako masovnim i otvorenim nezadovoljstvom građana protiv svoje ponovne želje da zasjedne u fotelju ruskog predsjednika. A vlast je na oporbeni skup poslala čak 50 tisuća policajaca, gotovo jedan policajac na jednog prosvjednika, pa su zato oni izvjesili i plakat - “Policajče znaj među nama je i tvoje djete”.

Policija nije djelovala. No, Putin na ovo neće moći nehajno odmahnuti rukom, bez obzira što njegova mašinerija prosvjednike optužuje za nedostatak domoljublja, da idu na ruku Zapadu te žele Rusiju koja će pognuti glavu pred Amerikom. U svakom slučaju 10. prosinac 2011 ući će u anale i kako kažu neki ruski blogeri - od sutra više ništa u Rusiji neće u biti isto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:23