LE ROSEY KRAJ ŽENEVE

FOTO: MJESTO GDJE SE ŠKOLUJU BUDUĆI KRALJEVI Ovo je najskuplja škola na svijetu

 Le Rosey

Streljana, koncertna dvorana s 1000 mjesta, konjički centar, jahta. Sve nabrojeno zvuči kao imovina nekog superbogataša. Ipak riječ o sadržaju kojim se mogu služiti učenici najskuplje škole na svijetu, Le Rosey.

Ustanova smještena u Ženevi poznata je i kao škola gdje se obrazuju kraljevi. Tamo su svoje znanje između ostalih stekli i iranski šah, monaški princ Rainier i egipatski kralj Farouk.

S cijenom školske godine od 80 000 funti (oko 820 00 kuna), što je čini najskupljom školom na svijetu, ona je rezervirana samo za djecu bogataša.

- La Rosey je bio drugačiji 50-ih godina prošlog stoljeća. Tada su se u njoj školovali većinom Amerikanci. Onda su počeli dolaziti Talijani i Francuzi, a 70-ih su stigli i Arapi - rekao je kolumnist tjednika Spectator Taki Theodoracopulos.

On smatra kako je škola s dolaskom djece superbogataša sa svih krajeva svijeta izgubila euro-anglo-američke temelje zbog čega sada nastoje privući što više djece iz tih krajeva svijeta.

- Žele privući što više Europljana i Amerikanaca, ali ne žele to priznati - rekao je Taki čiji je sin pohađao Le Rosey.

Učenici La Roseya, inače, zimsko polugodište provode u pitoresknom zimovalištu Gstaad, dok se na proljeće sele na atraktivno imanje u selu Rolle pored Ženevskoj jezera.

Učenicima su na raspolaganju brojni sportski tereni uključujući tri nogometna, deset teniskih, dva košarkaška, bazen...

Nastava se održava na francuskom i engleskom jeziku, a na pet učenika dolazi jedan učitelj.

Djeci koja pohađaju ovu elitnu školu sve se to čini normalnim s obzirom na imovinu njihovih roditelja.

- Ostala sam šokirana kada sam vidjela kako helikopter s učenikom iz Rusije slijeće na nogometni teren. To mi je ličilo kao parada kojom žele dati do znanja koliko su bogati - rekla je Annabel Jewers koja je 2008. godine radila u La Roseyu.

- Ta se škola vodi kao biznis. Jedan je učenik na svojoj majici imao natpis 'ja sam bogat', a imala sam osjećaj kako dječaci žele istaknuti svoje bogatstvo više nego djevojčice - dodala je gospođa Jewers.

Međutim, ravnatelj škole Michael Gray odbacuje tvrdnju da novac razdvaja njihove učenike.

- Nitko ne ide okolo i govori bogatiji sam od tebe - rekao je Gray za Times.

Također, škola se zbog kriterija upisa stalno bori s predrasudom da je namijenjena samo za djecu s novcima ali ne i pameti.

Osim što su se u njoj obrazovali kraljevi, u Le Rosey su svoju djecu slali i sir Roger Moore, Elizabeth Taylor, a pohađao ju je i sin Johna Lennona te unuk Winstona Churchilla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 23:28