OTOK PORED NEW YORKA

FOTO: MILIJUN LEŠEVA Ovo je najveća masovna grobnica u Sjedinjenim Američkim Državama

Hart Island mali je otočić u sklopu New Yorka na koji su rijetki građani stupili nogom, no gdje je pokopano gotovo milijun ljudi.

Riječ je o najvećoj masovnoj grobnici u SAD-u za koju su čuli rijetki, a za javnost je bila zatvorena 35 godina. Hart je nekad bio korišten kao zatvor za konfederacijske vojnike, zatim za radionice za siromašne, žensku psihijatrijsku bolnicu i raketnu bazu za vrijeme hladnog rata.

No taj je otočić najveća grobnica u zemlji u kojoj je pokopano 900.000 Njujorčana. Grobove su uglavnom iskopali zatvorenici s obližnjeg Riker’s Islanda, pokapajuži osobe bez bližnjih u skupinama od 150 odraslih i tisuću djece.

Naime, trećina ‘stanovnika’ Harta su bebe čiji roditelji nisu mogli priuštiti pokop dok drugima roditelji nisu znali što zaokružuju kad su zaokružili ‘gradski pokop’ na formularu. Mnogo je beskućnika ili jednostavno tijela po koje u roku nitko nije došao u mrtvačnicu. Ako je riječ o više od dva tjedna, tijela se šalju na Hart.

Skupina aktivista traži da groblje postane javno i da se odrede principi po kojima se ljudi pokapaju na tom mjestu. Nakon dugo godina objavljene su fotografije tog mjesta na Gizmodu, blogu u sklopu Gawker grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:36