DESECI TISUĆA PROSVJEDNIKA

FOTO: MARŠ KAKAV MOSKVA DUGO NIJE VIDJELA Nepregledne kolone na ulicama zbog Nemcova

 AFP

MOSKVA - Prosvjedni marš zbog ubojstva Borisa Nemcova održava se danas u Moskvi, a gradske vlasti dale su dozvolu za okupljanje predviđenih 50.000 ljudi koji su trebali proći gradom i završiti povorku na mjestu gdje je ubijen. Deseci tisuća Moskovljana, prema nekim procjenama i više od 50.000 dozvoljenih, odaju počast ubijenom opozicijskom političaru Borisu Nemcovu ostavljajući cvijeće i svijeće na mostu nedaleko od Kremlja na kojem je u petak kasno navečer u mafijaškoj maniri likvidiran. Prema snimkama s nadzornih kamera, koje je objavila i ruska televizija, jedan atentator dočekao je 56-godišnjeg političara na mostu, a potom je pobjegao u automobilu koji su vozili njegovi suučesnici. Time su raniji izvještaji da je ubijen iz vozila pobijeni.

Oglasio se i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je izjavio da je moguće da su Nemcova ubili islamski ekstremisti ili pripadnici skupina koje se bore na istoku Ukrajine za otcjepljenje od ostatka zemlje. “Ovo bi mogla biti urota za destabilizaciju zemlje, rekao je Putin i obećao da će kazniti krivce. Moskovljani također raspravljaju o mogućim atentatorima i kako bi se situacija dalje mogla razvijati. Putinovi kritičari izrazili su sumnje da je upravo šef države iza ubojstva.

- Ovo je naredio Putin, izvan svake sumnje. Pokazali su nam koja će biti sudbina onih koji im se suprotstave, rekao je Aleksander Badijev, jedan od sudionika prosvjeda.

Bivši vođa stranke Jabloko, Grigorij Javlinski, je izjavio kako "politička odgovornost za ubojstvo počiva na vlastima i predsjedniku Putinu osobno."

Nemcov je nedugo prije svoje smrti sastavio izvještaj o upletenosti vlade u Moskvi u događaje u Ukrajini i trebao je jučer voditi skup protiv rata u Ukrajini i Putinove ekonomske politike u moskovskom predgrađu. No, organizatori su otkazali taj skup. “To je trebao biti pozitivan i miran događaj. Planirali smo da prosvjednici nose balone i zastave, no to ne dogovara ovoj tragičnoj situaciji. Nemcov je bio veliki čovjek, a njegovom likvidacijom je prijeđena crvena linija koje nismo ni svjesni", izjavio je Leonid Volkov, jedan od organizatora.

Planirani skup se tako pretvorio u dan tuge radi brutalnog ubojstva opozicionara usred Moskve. Brojni sudionici skupa ostavljali su poruke poput “Svi smo mi Nemcov”, "Ne bojim se" i “Je suis Boris”, po uzoru na poruke Je suis Charlie, nakon napada na slobodu izražavanja u Parizu i ubojstva francuskih karikaturista iz časopisa Charlie Hebdo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 08:27