NEREDI NA GRANICI

FOTO Kosovu: U sukobu policije i demonstranata ozlijeđeno 50 ljudi, a uhapšeno ih je čak 146!

Supporters of Self-Determination (VETVENDOSJE!) movement clash with Kosovo police in Podujevo, 6km from the border post of Merdare, on January 14, 2012. At least 18 people were arrested when Kosovo police used tear gas and a water cannon to disperse hundreds of Kosovo-Albanian protestors who tried to block Serbian trucks with products entering from two border crossings with Serbia. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
 ARMEND NIMANI

ZAGREB - Najmanje 50 ljudi je ozlijeđeno, a 146 ih je uhapšeno u sukobu pristaša pokreta Samoopredjeljenje s policijom danas poslijepodne. Sukobi su izbili jer je policija suzavcem i vodenim topovima odlučila spriječiti nekoliko stotina prosvjednika u namjeri da blokiraju uvoz robe iz Srbije kod graničnog prijelaza Merdare, najvećeg prijelaza između Srbije i Kosova.

Suzavac i vodeni top

Kosovska policija počela je rastjerivati prosvjednike suzavcem oko 14.30 sati, a oni su uzvratili kamenjem i probili kordon, javio je reporter Radija Slobodna Europa. Policiji su pritekli u pomoć specijalci koji su s još više suzavca i vode uspjeli potisnuti demonstrante koji su ih gađali kamenjem. Kasno poslijepodne policija je objavila da je u neredima uhitila 14 osoba, a osam policajaca je ranjeno. Danas još nije bilo poznato koliko ranjenih ima među prosvjednicima.

Samoopredjeljenje je objavilo da je uhićen Albin Kurti, lider tog pokreta koji je od prošlih izbora treća po snazi stranka na Kosovu. Međutim, policija je to demantirala.

Uoči sukoba s policijom Kurti je rekao okupljenim novinarima da oni nisu protiv Srba s Kosova, nego su protiv Srbije, koju je nazvao neprijateljskom državom koja vodi neprijateljsku politiku prema Kosovu.

Umjesto slobode kretanja koju su delegacije Srbije i Kosova dogovorile na pregovorima koji se odvijaju u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske Unije, Samoopredjeljenje traži uvođenje recipročnih mjera prema Srbiji, koja i dalje odbija priznati Kosovo.

Traže reciprocitet

- Reciprocitet je vrijednost Europske Unije. Ne postoji niti jedan primjer u svijetu gdje dvije zemlje koje ne priznaju jedna drugu imaju sporazume o slobodnoj trgovini kao što je to slučaj Kosova i Srbije - poručio je Kurti u petak.

Premijer Hashim Thaçi i kosovska predsjednica Atifete Jahjaga suprotstavili su se blokadi i pozvali sve na mir u odvojenim izjavama koje su dali još u petak.

Kako je Samoopredjeljenje”blokadu prijelaza Merdare i Bela zemlja najavilo još prije nekoliko dana, policija i specijalne jedinice spremno su ih dočekali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:25