JAKA KONKURENCIJA

FOTO Kina 'slučajno' predstavila svojeg 'nevidljivog' lovca

Sama činjenica da su se fotografije pojavile te da nisu bile cenzurirane upućuje na to da je curenje informacija bilo namjerno ne bi li se domaća, ali i strana, javnost upoznala s vojnim napretkom

BEIJING - Fotografije tajnog kineskog prototipa 'nevidljivog' lovca J-22 koje su procurile na internet postale su u srijedu glavna tema dana u nekolicini kineskih medija. Pokušaj je to, smatraju strani analičari, kineske vlade da poruči kako njihov razvoj vojnih zrakoplova napreduje brže od očekivanog.

Englesko i kinesko izdanje dnevnika Global Times u srijedu su na naslovnim stanicama objavili fotografije zrakoplova, za kojeg se vjeruje da je budući lovac J-20, zajedno s detaljnim izvještajima o medijskom komešanju izazvanom njima. Fotografije su se prvo pojavile na neslužbenim, vojnim, izvjestiteljskim portalima kao i na brojnim interesnim blogovima.

Global Times nije komentirao autentičnost slika, no kako vlasti provode snažnu kontrolu državnih medija sama činjenica da su se fotografije pojavile te da nisu bile cenzurirane na drugim stranicama upućuje na to da je curenje informacija bilo namjerno ne bi li se javnost upoznala s vojnim napretkom. To bi moglo podići samopouzdanje tradicionalno tajnovite kineske vojske koja pokušava dobiti što veću potporu javnosti u paketu s većim vojnim proračunom.

Međutim, američkom ministarstvo obrane nije iskazalo zabrinutost oko objavljenih fotografija.

- Ne brinemo se radi li Kina na razvoju lovca pete generacije - izjavio je glasonogovornik Pentagona pukovnik marinaca Dave Lapan te dodao kako 'Kinezi još uvijek imaju poteškoća s njihovim zrakoplovima četvrte generacije'.

Internetske stranice vezane uz zrakoplovstvo navode kako su fotografije J-22 snimljene preko ograde Instituta za dizajn letjelica Chengdu u jugozapadnoj Kini. Zrakoplov nalazio u testiranju pristupa glavnoj uzletnoj stazi, test koji se obavlja neposredno prije testiranja samog leta.

Kinesko posjedovanje nevidljivog lovca pete generacija dugo se vremena smatralo neizbježnim. Zamjenik zapovjednika kineskih zračnih znaga He Weirong u studenom 2009. izjavio je za televiziju kako Kina u sljedećih deset godina u službenu uporabu planira pustiti lovca četvrte generacije, pri čemu je aludirao na 'stealth' sposobnost skrivanja od radara.

Kineska je zrakoplovna industrija, i civilna i vojna, značajno napredovala posljednjih godina, no još se uvijek oslanja na uvoznu tehnologiju, prije svega rusku. Pogonski motori i dalje predstavljaju najveći problem koji Kina rješava uvozom mlaznih motora iz Rusije za svoje J-10 i J-11 lovce, koji su kopija ruskog Su-27 .

'Stealth' tehnologija još je kompliciranija za svladavanje jer zahtjeva da sustave i opremu koji skrivaju zrakoplov od neprijateljskog opažanja, no pilotu moraju pružiti dovoljno informacija o potencijalnim metama. Također, trup letjelice mora biti posebno dizajniran kako bi se izbjegla radarski te infracrveni trag.

Strelovit kineski napredak na tom polju dovodi u pitanje odluku američkog ministra obrane Roberta Gatesa da proizvodnju 'nevidljivog' lovca F-22 Raptor svede svega na 187 jedinica. Pristaše većeg broja F-22 u američkim eskadrilama upozorili su na prijetnju Kine, ali i Rusije koja je već razvila svoj lovac pete generacije te s njime provodi posljednja testiranja .

Analize J-22 upućuju kako je veći od ruske i američke konkurencije, što će mu vjerojatno omogućiti da nosi više i opasnije naoružanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 02:30