DRAMA IZNAD BALTIKA

FOTO: INCIDENT NA RUBU RATA Ruski lovac izveo Top Gun manevar i pokazao švedskom avionu oružje!

Šveđani tvrde da ovo nije izolirani slučaj te da su se slični incidenti dogodili nekoliko puta ove godine
 FRA

Iznad Baltičkog mora dogodio se novi međunarodni incident kad je ruski lovac Su-27 izveo opasan manevar i prišao na manje od pola metra švedskom vojnom zrakoplovu, tvrde švedski dužnosnici.

Švedska obavještajna služba (FRA) i švedska vojska zabilježile su povećanje aktivnosti ruskih vojnih snaga u tom dijelu Europe.

FRA je u četvrtak objavila priopćenje u kojem tvrdi da je ruski lovac izveo agresivni manevar prema švedskom nadzornom zrakoplovu i to navodno na udaljenosti od jednog metra ili čak manje, a zatim mu pokazao oružani arsenal pod krilom. Švedski obavještajci čak su u javnost pustili i fotografiju ruskog lovca na kojoj se vidi agresivno zastrašivanje i pokazivanje "mišića".

Šveđani tvrde da ovo nije izolirani slučaj te da su se slični incidenti dogodili nekoliko puta u proteklih šest mjeseci.

- Općenito, u nekoliko posljednjih godina zabilježeno je povećanje vojne aktivnosti iznad Baltika. Između ostalog, to su i ruski lovci koji na agresivan način provociraju vojne zrakoplove drugih zemalja - kazala je Lena Nyberg, šefica švedskih obavještajaca.

Zamjenik direktora Združenog stožera švedske vojske Anders Grenstad kaže da vrlo pozorno prate rusku vojnu aktivnost u regiji i ističe da ovakvo agresivno ponašanje nije viđeno godinama.

Rusija još uvijek nije komentirala švedske optužbe.

Vijest je izašla u javnost nakon što su prošlog mjeseca dva ruska lovca Su-24 opažena u švedskog zračnom prostoru, južno od Ölanda.

Najveći incident između ove dvije države dogodio se 1952. godine, a poznatiji je pod imenom Afera Catalina. Tada je ruski zrakoplov srušio švedsku nenaoružanu letjelicu iznad međunarodnih voda, pritom ubivši osam članova posade, a zatim je pucao i na spasilački zrakoplov.

Sovjetska vlada demantirala je tada bilo kakvu umiješanost u incident i nastavila ga je poricati sve do 1991. godine, unatoč činjenici da su u olupini švedskog zrakoplova pronađeni tragovi naoružanja ruskog MiG-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:33