ZEMLJA U RASULU

FOTO Grčki parlament izglasao novi paket oštrih mjera štednje. Na ulicama policija i dalje žestoko ratuje s prosvjednicima

Socijalistički su zastupnici podržali plan svoje vlada, dok opozicija i dalje tvrdi da treba odustati
Riot police detain a protester as they clash with demonstrators during a 48-hour general strike in Athens on June 29, 2011. Greek lawmakers voted Wednesday for a massive new austerity package demanded by international creditors, amid violent clashes between protesters and police firing tear gas outside the parliament. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
 AFP

ATENA - Svjetska su financijska tržišta danas poslijepodne odahnula pa je i vrijednost uzdrmanog eura malo skočila - naime, grčki je parlament izglasao novi paket oštrih mjera štednje kako bi osigurao novu tranšu financijske pomoći EU i MMF-a u iznosu od 12 milijardi eura. Grčka se tako obvezala do 2015. godine uštedjeti 28,4 milijarde eura kroz razne mjere štednje i smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi.

Osim toga, vlada će krenuti u opsežni postupak privatizacije koji bi trebao donijeti oko 50 milijardi eura. No, financijski analitičari su i dalje oprezni te ističu kako na putu do punog oporavka stoji još niz prepreka - a prva je sljedeća tranša financijske pomoći. Kako je danas bio dan dobrih vijesti za financijaše tako je Josef Ackermann, čelnik Deutsche Bank istaknuo kako će i njemačke banke vrlo vjerojatno pružiti ruku pomoći Grčkoj.

Sličnu su poruku već ranije poslale francuske banke što bi sve moglo značajno pomoći stabilizaciji financijske posrnule Grčke.

U parlamentu u Ateni je cijeli dan vladala užarena atmosfera jer je uspjeh glasanja došao u pitanje - jedan je socijalistički zastupnik izjavio da će biti protiv. No, sve se smirilo kad je jedan oporbeni zastupnik rekao da će glasati za i onda se pristupilo glasanju. Rezultat je odgovarao omjeru snaga u parlamentu: 155 ruku je bilo za novi paket mjera štednje, a 138 protiv. Pet se zastupnika suzdržalo glasovanja, a dva naprosto nisu glasala.

“Ovaj ishod glasanja je jedini put da kupimo vrijeme i započnemo velike promjene koje ova zemlja treba”, izjavio je premijer Georgios Papandreu.

No, stanje na ulicama atenskog glavnog grada i posebno oko trga Syntagma na kojem se nalazi parlament je bilo jednako tako užareno. Tekao je drugi dan generalnog štrajka, a prosvjednici su na svaki način nastojali prodrijeti do zgrade u kojoj su tekle političke borbe kako bi izvršili pritisak na zastupnike da ne pristanu na zahtjeve EU i MMF-a. No, policija ih je rastjerala koristeći i suzavac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:30