HITLEROV ČAROBNJAK ZA PROPAGANDU

FOTO Goebbelsova pisma na aukciji: Već kao student želio je dominirati i zavodio više žena istovremeno

Očekuje se da će se kolekcija prodati za oko 200.000 dolara
 AP

Ljubavna pisma, školske zadaće i dramatični studentski eseji Josepha Goebbelsa , Hitlerovog čarobnjaka za propagandu, za koji dan će se naći na dražbi kuće Alexander Historical Auctions.

Kuća najavljuje da se radi o materijalima koji daju izvrstan psihološki uvid u osobu koja će se pretvoriti u zaluđenog zločinca i antisemita, a pokrivaju vremensko razdobolje prije nego što se učlanio u nacističku stranku 1924. Očekuje se da će se kolekcija prodati za oko 200.000 dolara.

AP

Prema samo onih 10 posto materijala koji je kuća uspjela prevesti, već u Goebbelsovim ranim pismima i esejima izlazi na vidjelo crta egoizma i želje za dominacijom. Tisuće stranica koje će se naći na držabi uključuju njegov diplomski rad, svjedodžbe, desetke pjesama, studentskih radova i pisma od članova obitelji, prijatelja i djevojaka. One pokazuju da je Goebbels u svojim formativnim godinama bio relativno jednostavan, sramežljiv i zaljubljiv, no i da se postepeno sve više radikalizirao.

Neke svoje materijale Goebbels je potpisao više puta, što se objašnjava kao znak ega. U oko stotinu pisama između njega i Anke Stalherm, njegove prve velike ljubavi, vidi se njegova potreba za dominacijom. Korespondencija pokazuje i da je istovremeno zavodio dvije sestre. S vremenom kroz njegovo pisanje postaje sve očitiji i njegov antisemitizam, ali i općenita bešćutnost. U pismu svome učitelju nakon što mu je umrla sestra, Goebbels mu zahvaljuje na sućuti, ali dodaje da je njegov gubitak "neznatan" u usporedbi s gubicima njegove domovine.

Prije nego što su ubili sebe, Goebbels i njegova supruga Magda ubili su svoje šestero djece cijanidom u Hitlerovom bunkeru dan nakon Hitlerovog samoubojstva.

AP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 06:44