EUROPSKI FANATICI

FOTO: DŽIHADISTIČKI ODRED SMRTI 'Tu je izgleda i moj sin, ali to nije čovjek kojeg sam ja odgojio...'

Na najnovijoj snimci iz Islamske države prikazan je niz krvnika, vjerojatno europskih državljana
 AFP

Vjeruje se kako su najmanje dvojica Francuza među militantima koji su odrubili glave sirijskim vojnicima u nedavno objavljenom stravičnom videu, piše Daily Mail .

Francuske obavještajne službe identificirale su 22-godišnjeg Aboua Abdallaha Al Faransija, rođenog kao Maxime Hauchard, u skupini krvnika koji su zarobljene vojnike pogubili odrubljivanjem glava.

Riječ je o 16-minutnom videu koji je objavljen u nedjelju, a u njemu je prikazana i odrubljena glava koja pripada likvidiranom Amerikancu Peteru Kassigu.

Navodno je među skupinom krvnika još jedan francuski državljanin, ali njegovo ime zasad nije objavljeno.

Hauchard je u srpnju dao intervju za francuski informativni kanal BFM TV i tada je izjavio kako je spreman poći u sveti rat u Siriji.

'Praktički smo sigurni da je to on'

'Praktički smo sigurni kako je to Maxime, mladić iz sela Eure, koji je promijenio ime u Abou Abdallah Al Faransi', izjavio je Jean-Charles Brisard, stručnjak za terorizam.

'Potvrđeno je kako je to on od strane njegovih suboraca u Siriji, ali i od rodbine koja ga je prepoznala na snimci.'

Hauchard je rođen u Normandiji, u kršćanskoj obitelji, a na islam je prešao sa 17 godina.

'Prigrlio je islam nakon utjecaja internetske propagande', kaže Brisard. 'Bio je to vrlo spor proces koji ukazuje na to da je postao ekstremist s čvrstim uvjerenjima.'

Hauchardov prijatelj iz Francuske opisuje ga kao normalnog mladića: 'Maxime je pio, tulumario i uvijek je bio okružen prijateljima. Sve je izgledalo sasvim normalno'.

'No, uvijek je davao sve od sebe i u potpunosti se predao islamu. Svi imaju pravo na svoja vjerovanja, to nije problem – problem je što je postao ekstremist.'

Al Faransi je otputovao u Tursku odakle je prešao u Siriju gdje se pridružio militantima Islamske države u Raqqi.

Osim Al Faransija, navodno se u videu kao krvnik pojavljuje još jedan francuski državljanin kojemu nije objavljeno ime.

Među strancima u IS-u najviše Francuza

Inače, francuski državljani čine najveći kontingent stranih boraca u redovima IS-a. Ured pariškog tužitelja izvijestio je kako je 1.100 osoba s francuskom putovnicom stavljeno pod nadzor, a protiv 95 Francuza pripremljena je optužnica.

Osim Francuza, u stravičnom smaknuću navodno je sudjelovao i jedan Britanac – 20-godišnji student medicine iz Cardiffa, Nasser Muthana.

'Ne mogu biti siguran, ali taj čovjek sliči na mog sina. Mora da se sad boji Allaha jer je počinio ubojstvo. Kako može očekivati da će pogledati Allahu u oči nakon što je ubio ljudsko biće', pita se njegov otac, Ahmed Muthana.

Upitan bi li oprostio svom sinu da se vrati kući, 57-godišnji Ahmed odgovara: 'Ne, jer on mora da je psihički bolestan ili nešto drugo nije u redu s njim'.

'Pokušavam ne vjerovati da je to moj sin'

'Ja sam poput bilo kojeg drugog oca. Pokušavam ne vjerovati da je to moj dečko, ali izgleda da je to ipak on. No, ne želim ga opravdavati. Odrastao je čovjek i mora se suočiti s posljedicama svojih djela.'

Umirovljeni inženjer izrazio je sućut obiteljima ubijenih talaca te dodao: 'To što su napravili je nečovječno, to nije sin kojeg sam odgojio. Ušli su mu u glavu – u potpunosti se promijenio.'

Perspektivan i bistar mladić lani je upisao medicinski fakultet u Cardiffu da bi potom posudio novac od roditelja kako bi pohodio islamsku konvenciju u Engleskoj. Odatle je odletio u Tursku pa prešao u Siriju gdje se pridružio militantima Islamske države.

Ubrzo ga je slijedio i mlađi brat, 17-godišnji Aseel, koji je također pobjegao u Siriju.

'Oni su moji sinovi, otišli su i ne želim ih nazad. Niti jedan otac ne želi se odreći svoje djece, ali nemam izbora. Naprosto, to je to', objasnio je utučeni otac.

No, Muthana je naknadno demantirao kako se njegov sin nalazi se u krvavom videu, prenosi BBC .

Analitičari vjeruju da je video snimljen s namjerom provokacije Zapada kako bi SAD i saveznike primorali na kopneni napad i tako započeli 'završnu bitku' u kojoj će, uvjereni su militanti, pobijediti.

Video je snimljen u blizini Dabiqa, sirijskog grada gdje bi se, prema islamskom proročanstvu , trebala dogoditi 'završna bitka' između snaga dobra i zla. Po njemu je nazvan i službeni časopis Islamske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 13:32