OSNOVAN U 3. ST. PR. KR.

FOTO: DŽIHADISTI PRED VRATIMA GRADA STARIJEG OD 2000 GODINA Neprocjenjiva baština u opasnosti

(FILES) - A file picture taken on March 14, 2014 shows a Syrian policeman standing on the sanctury of Baal in the ancient oasis city of Palmyra, 215 kilometres northeast of Damascus. Islamic State (IS) group jihadists, who boast of having destroyed ancient sites in Iraq, threatened the ancient jewel of Palmyra, a UNESCO heritage site in the Syrian desert, on May 14, 2015. AFP PHOTO/JOSEPH EID
 JOSEPH EID/AFP

Džihadisti Islamske države u srijedu su napali predgrađe grada Sikhna, sjeveroistočno od povijesnog grada Palmire u središtu Sirije.

Aktivist za ljudska prava Bassam al-Dairi kazao je kako se grupa islamista probila u grad i sukobila sa prorežimskim snagama.

- Deseci vojnika su ubijeni i još toliko je ranjeno - dodao je al-Dairi te napomenuo kako se strah proširio među civilima Palmire, oaze s ruševinama antičkog grada.

- Islamska država u srijedu navečer preuzela je cijeli grad Sikhna i napreduju prema predgrađima Palmire - kazao je al-Dairi za ARA News, citirajući vojne izvore.

Proislamistički izvori potvrdili su da su borbe dosegle predgrađa Palmire, da je sukob izbio sjeverno od grada te da je to područje završilo u rukama militanata.

Grad Sikhna nalazi se u sirijskog pustinji oko 70 kilometara od Palmire. Napredak terorista prema gradu podigao je uzbunu: mnogi su zabrinuti za arheološke građevine koje su preživjele stoljeća na tom području. Naime, grad Palmira je službeno osnovan još u 3. st. pr. Krista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:13