PRISJETILI SE RASPEĆA

FOTO Castro ispunio obećanje dano Papi: Kuba prvi put nakon 1959. proslavila Veliki petak

Catholics carry a statue of Jesus Christ during a Holy Week procession on Good Friday in Havana, Cuba, Friday April 6, 2012. Good Friday was an official holiday in Cuba for the first time in a half century, but few Roman Catholics on the island seemed to be using the day off to attend Mass. (AP Photo/Franklin Reyes)
 Javier Galeano/AP Photo

Brojni vjernici obilježili su Veliki petak na ulicama Havane. Crkvena zvona su odjekivala Havanom prvi put nakon više od pola stoljeća, piše The Guardian.

Naime, Papa Benedikt XVI. je pri svom nedavnom posjetu Kubi na sastanku s Fidelom Castrom zatražio da se Veliki petak proglasi blagdanom. Neradni je dan obilježen velikom procesijom u kojoj su katolici prisjetili raspeća i smrti Isusa Krista.

Misa se služila u katedrali u Havani, a mnogi su prijenos pratili i preko nacionalne televizije. Kubanci, bili vjernici ili ne, pozdravili su obilježavanje blagdana.

Fidel Castro je nakon revolucije na Kubi 1959., uvodeći socijalizam, ukinuo sve vjerske blagdane . Božić je vratio na zahtjev pape Ivana Pavla II. za njegova posjeta Kubi 1998., a sada se proslavio i Veliki petak.

Kubanska komunistička vlada tek treba odlučiti hoće li Veliki petak i trajno učiniti blagdanom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:34