OSTALI BEZ NASLOVNICE

Fini razočarao, nije se okomio na Berlusconija

Predsjednika talijanskoga Zastupničkog doma premijer Berlusconi smo što nije izbacio iz stranke
 AFP

ZAGREB - Nisu se danas u Saboru očekivale epohalne izjave Gianfranca Finija, osim ako bi predsjednik talijanskoga Zastupničkog doma rekao štogod opako o svome premijeru, Silviju Berlusconiju, koji samo što ga nije izbacio iz stranke, a zbog čega se klima i vladajuća većina.

Zbog toga je danas Finijev posjet Saboru i Vladi pratilo više talijanskih nego hrvatskih novinara - bile su tu ekipe četiriju televizija, četiriju agencija i više novina - a za njegov poslijepodnevni posjet talijanskoj manjini u Puli akreditirani su predstavnici još više talijanskih medijskih kuća.

Povrat imovine

- Fini je istaknut političar u Italiji, a posebice je u fokusu zbog stava koji je zauzeo kao interni protivnik Berlusconiju. Zbog toga su danas svi ti novinari ovdje. Mi, doduše, ne očekujemo da će on govoriti o unutarnjoj politici, ali za svaki slučaj smo tu. Jer, ako nešto ipak kaže, to će biti na svim naslovnicama - rekao je reporter ANSA-e Francesco Bongarra.

Talijanski su novinari ipak ostali razočarani jer je Fini govorio isključivo o odnosima s Hrvatskom, iako su se neki nadali da bi se mogao više “opustiti” poslijepodne u Puli.

Fini je poručio da će se Italija potruditi izvijestiti europske institucije o dvostrukom pravu glasa za manjine u Hrvatskoj te ustvrdio da hrvatski model treba biti uzor drugim balkanskim zemljama, pa bi i to trebalo uzeti u obzir prilikom zatvaranja pregovora o poglavlju 23 o pravosuđu.

Rekao je i da je zadovoljan odlukom Vrhovnog suda da će Hrvatska vratiti otetu imovinu onima kojima dosadašnji sporazumi to nisu omogućili.

Otvoren prema ljevici

Bivšeg postfašista, koji je prije 15-ak godina promijenio smjer, primili su predsjednik Sabora Luka Bebić i premijerka Jadranka Kosor, a posebno je zadovoljan posjetom bio zastupnik talijanske manjine u Saboru Furio Radin.

- U Italiji Finija više nitko ne doživljava kao postfašista, već kao čovjeka desnog centra, otvorenog prema ljevici. Doživljava ga se i kao čovjeka konfrontacije s Berlusconijem. Rekao bih da je Fini jedna od najdemokratskijih ličnosti u Italiji - izjavio je Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:04