SLAVLJE NA KUBI

Fidel Castro u najstrožoj privatnosti proslavio 86. rođendan

 AP

HAVANA - Diskretne počasti i jednostavne poruke prijatelja i političkih saveznika obilježili su 86. rođendan bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra, proslavljenog u ponedjeljak u najstrožoj privatnosti.

U Palači pionira u Havani, gdje je vođa kubanske revolucije često u prošlosti slavio rođendan s djecom, pripremljena je torta koju Fidel nije kušao otkako ga je teško zdravstveno stanje udaljilo s vlasti 2006. godine.

Prema informacijama službenih medija, predsjednici Bolivije i Nikaragve, Evo Morales i Daniel Ortega, kao i stranka na vlasti u Salvadoru poslali su mu rođendanske čestitke.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez je nazvao Fidela i u razgovoru hvalio njegovu energiju i lucidnost.

Službeni kubanski tisak objavio je poruke Kubanaca i stranaca, kao i dijelove knjiga koji veličaju zasluge kubanskog vođe tijekom gotovo pola stoljeća prije nego li je vlast prepustio bratu Raulu.

Posvuda na otoku skupine mladih su pripremile proslave i koncerte, posebice u njegovom rodnom selu Biranu, na jugoistoku Kube, 650 km od Havane.

Fidel Castro je uvijek brižno štitio svoj privatni život tako da brojnim Kubancima i dalje nije poznato ime njegove supruge Dalie Soto del Valle i njihovo petero djece.

Od 2006. "Komandant" slavi rođendane u obitelji, a ove godine se nije pojavio u javnosti od travnja, a od sredine lipnja nije objavio svoje misli o velikim međunarodnim temama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:02