UHIĆEN DVOJAC IZ BiH

FBI vodio lažni forum za razmjenu ukradenih bankovnih podataka

U jednom napadu ukradeno je 200.000 računa iz američkog Citibanka

ZAGREB - Pune dvije godine američki FBI vodio je operaciju Card Shop koja je rezultirala uhićenjem 24 cyber kriminalca koji su krali identitete vlasnika kreditnih kartica. Među uhićenima su i dvojica državljana BiH, a u cijelu je akciju bila uključena i makedonska policija.

Policijska akcija pod vodstvom SAD-a razotkrila je sofisticiranu mrežu kriminalaca koji su krali podatke s kreditnih kartica i zatim ih prodavali. Šteta koja je mogla nastati da su kriminalci dovršili posao procjenjuje se na 205 milijuna dolara, pa je ova akcija zadala dosad najveći udarac cyber kriminalcima, koji su sve efikasniji i bezobrazniji.

Nudio 50.000 računa

U Americi je uhićeno 11 osoba, a među uhićenima su i državljani Kanade, Velike Britanije, Bugarske, Njemačke, Norveške, BiH, Italije i Japana. Uhićeni su mladi ljudi, u dobi od 18 do 25 godina, a ako budu proglašeni krivima, čekaju ih zatvorske kazne i do 40 godina. Sve u svemu, FBI je kontrolirao operaciju na četiri kontinenta, a slijedit će još brojna uhićenja.

Jedan od uhićenih, 18-godišnji Mir Islam, poznat kao Josh The God, imao je podatke o 50.000 vlasnika kreditnih kartica. Uhićen je kada je pokušao koristiti jednu na bankomatu u New Yorku. Optužen je i za to što je pokušao stvarati nove dodatne forume, UGNazi.com i Carders.org, na kojima se trgovalo podacima. Mnogi su na osnovi pravih podataka pokušali napraviti lažne kartice i njima kupovati na internetu, a ukupno je bilo ugroženo oko 400.000 vlasnika kreditnih kartica.

Široka ponuda

Kada su istražitelji upitali preko interneta jednog mladića koji je koristio ukradenu karticu i kupio kameru je li zadovoljan kupnjom, odgovor je glasio: “Bio bi bolji možda neki drugi model, ali besplatna kamera je ipak OK”!

Operacija je uspjela prije svega zbog toga što su stručnjaci FBI-a smislili originalan plan, lažnu web stranicu CarderProfit.cc, na kojoj se trgovalo podacima. FBI je strpljivo pratio ponudu i potražnju, išao tragom podataka koji su prikupljeni, a akcija koja je počela u lipnju 2010. tek je sada rezultirala brojnim uhićenjima.

Cyber zločini postaju naša stvarnost, pa se tako FBI sve više bavi tim posve novim kriminalnim aktivnostima. Nedavno je ugašena internetska stranica koja je kršila autorska prava, a uhićeno je i šest građana Estonije koji se nisu pridržavali propisa vezanih uz internet oglašavanja.

Krade se sve, od podataka s kreditnih kartica do vozačkih dozvola i brojeva bankovnih računa. Ništa više nije sigurno. Robert Mueller, direktor FBI-a, tvrdi da će cyber napadi zamijeniti tradicionalne kriminalne aktivnosti i postati opasniji od bilo čega.

“To je jedna od najvećih prijetnji s kojima se Amerika suočava”, kažu u FBI-u. Tako cyber kriminal postaje izravna prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti jer je ugrožena cijela infrastruktura, državne tajne i javna sigurnost. Da se o privatnosti ne govori!

Prikriveni agenti

Cyber kriminalci imaju fantastično kompjutorsko znanje, stalno se usavršavaju, pokrivaju gotovo cijeli svijet. FBI se na različite načine bori protiv cyber kriminala, a sve češće ubacivanjem vlastitih špijuna u redove kriminalaca. Nešto slično što je policija desetljećima primjenjivala kod “običnog” kriminala. Ljudi koji rade za FBI predstavljaju se na internetu kao dio organizacije koja krade podatke, trguju i zatim prate tko će kupiti povjerljive informacije o vlasnicima računa i kreditnih kartica.

Prošle su godine hakeri iz istočne Europe dobili imena i brojeve računa, te e-mail adrese 200.000 korisnika Citibanka. Postoje i adrese na internetu gdje se trguje ukradenom robom, nešto poput eBaya, a najviše se traže iPhone i iPad.

Za utjehu gotovo deset posto Amerikanaca koji su barem jednom u životu bili žrtve krađe podataka s kreditnih kartica ostaje da je i policija sve efikasnija u borbi protiv cyber kriminala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:31